BAZENUNS.RS

 

DETALJI NAPADA
Ime novinara čije je pravo ugroženo: Medijska kuća u kojoj je zaposlen/a:
Nedim Sejdinović Nedeljnik Vreme
Pol: Mesto događaja:
Muški Novi Sad
Vrsta povrede: Izvor:
Pritisak NDNV
Opis situacije:
14.7.2022. - Vladimir Đukanović, poslanik odlazećeg saziva Skupštine Srbije, koji je bio i predsednik Odbora za pravosuđe i po toj funkciji član Visokog saveta sudstva, odnosno na poziciji da bira sudije uputio je vulgarne uvrede i pretnje putem Tvitera na račun novinara Nedima Sejdinovića. U tvitu je naveo da je:"Novinar praseće glave, otvoreni srbomirzac...". 15.7.2022. - Nakon reakcije Koalicije za slobodu medija Vladimir Đukanović je nastavio sa uvredama i etiketirao udruženja koji se nalaze u sklopu Koalicije i pojedine medije (NIN, Novi magazin, N1, NOVA S, Direktno, NUNS, NDNV).
Vlasti su obaveštene:
Da

Slučaj je procesuiran:
Ne

Da li su medijska udruženja obaveštena i kako su reagovala:
14.7.2022. - Koalicija za slobodu medija osudila je najprizemnije uvrede i i upozorila javnost i državne institucije na izuzetnu opasnost takvih uvreda, kao i etiketirinja Sejdinovića kao „srbomrzca“, jer one dolaze od strane ne samo funkcionera vladajuće stranke, već i člana Visokog saveta sudstva. Koalicija je pozvala sve evropske i međunarodne institucije koje se bave zaštitiom prava novinara, ali i ljudksih prava uopšte, da izvrše pritisak na vlasti u Srbiji kako bi se zaustavila erozija pravne države i urušavanje civilizacijskih tekovina savremneih demokratskih sistema.

PRIJAVITE SLUČAJ PUTEM ON-LINE FORMULARA

Nezavisno udruženje novinara Srbije u okviru projekta Besplatna pravna pomoć, svojim članovima pruža uslugu besplatnog zastupanja na sudu.

Zastupanje tuženih članova NUNS-a na sudu obuhvata:

  • zastupanje u sudskim postupcima protiv novinara, urednika i drugih medijskih radnika u medijskopravnim sporovima i
  • sastav podnesaka i zastupanje u disciplinskim postupcima poslodavaca kod poslodavaca protiv novinara, urednika i drugih medijskih radnika.

Više informacija o mehanizmu pružanja usluge besplatnog zastupanja na sudu možete potražiti OVDE.

Ukoliko vam je potrebno zastupanje na sudu molimo vas da popunite on-line formular.

Da li popunjavate formular u svoje ime?

Pol

Prepišite ovaj kod: