BAZENUNS.RS

 

DETALJI NAPADA
Ime novinara čije je pravo ugroženo: Medijska kuća u kojoj je zaposlen/a:
Danas, N1 i Nova.rs Više medija Danas, N1 i Nova.rs
Pol: Mesto događaja:
0 Beograd
Vrsta povrede: Izvor:
Pritisak Danas
Opis situacije:
19.7.2022. - Narodni poslanik sa liste Srpske napredne stranke Lav Grigorije Pajkić uporedio je na društvenim mrežama Danas, N1 i Nova.rs sa vođama logora u Jasenovcu. Povod za poređenje redakcija i novinara ovih medijskih kuća sa ustašama bile su kolumne posvećene temi Jasenovca. Pajkić je na svom Instagram nalogu podelio poziv redakcije Danasa mladima da se prijave u njihovu školu novinarstva, ilustrujići ga fotografijom iz filma Dara iz Jasenovca na kojoj su ustaše. Ispod je označio redakcije Danasa, N1 i Nove, uz propratni tekst “Stavovi kolumnista Danasa po pitanju zabrane našem predsedniku da poseti Jasenovac motivisali su me da polaznicima njihove škole oslikam kako će izgledati jedno prosečno predavanje…”
Vlasti su obaveštene:
Ne

Slučaj je procesuiran:
Ne

Da li su medijska udruženja obaveštena i kako su reagovala:
20.7.2022. - NUNS jke istakao da ovaj slučaj vidi kao nastavak kampanje protiv slobode govora i slobodnog novinarstva u Srbiji. NUNS je pozvao narodnog poslanika Lava Grigorija Pajkića da se izvini zbog zloupotrebe i relativizacije jednog od najstrašnijih stradanja srpskog naroda, kao i poređenja novinara i medija sa ubicama. Takođe, NUNS je ponovo pozvao sve državne funkcionere da prestanu da stigmatizuju novinare kada iznose činjenice o njihovom radu i da konstruktivnu kritiku shvate na pravi način i iskoriste je u svrhu poboljšanja sopstvenog rada koje mora biti u javnom interesu svih građana Srbije.

PRIJAVITE SLUČAJ PUTEM ON-LINE FORMULARA

Nezavisno udruženje novinara Srbije u okviru projekta Besplatna pravna pomoć, svojim članovima pruža uslugu besplatnog zastupanja na sudu.

Zastupanje tuženih članova NUNS-a na sudu obuhvata:

  • zastupanje u sudskim postupcima protiv novinara, urednika i drugih medijskih radnika u medijskopravnim sporovima i
  • sastav podnesaka i zastupanje u disciplinskim postupcima poslodavaca kod poslodavaca protiv novinara, urednika i drugih medijskih radnika.

Više informacija o mehanizmu pružanja usluge besplatnog zastupanja na sudu možete potražiti OVDE.

Ukoliko vam je potrebno zastupanje na sudu molimo vas da popunite on-line formular.

Da li popunjavate formular u svoje ime?

Pol

Prepišite ovaj kod: