BAZENUNS.RS

 

DETALJI NAPADA
Ime novinara čije je pravo ugroženo: Medijska kuća u kojoj je zaposlen/a:
Novinarka i urednica Kurira List Kurir
Pol: Mesto događaja:
Ženski Beograd
Vrsta povrede: Izvor:
Verbalna pretnja Kurir, Insajder, Beta
Opis situacije:
1.8.2022. - Nakon objavljivanja teksta na portalu Kurir.rs o navodno nelegalnom domu za stare, autorka teksta i urednica dobile su pretnje smrću putem telefona od vlasnika tog objekta i njegovog brata. Kurir je 1. avgusta objavio tekst o navodno nelegalnom domu za stare “Rojal” u kome je navedeno da su uslovi boravka za štićenike doma, kao i uslovi rada za zaposlene loši, te da dom nema odgovarajuću licencu za rad. Kako navode u redakciji, vlasnik objekta je demantovao te navode, ali nje dostavio nijedan dokaz o tome, već je tokom 1. i 2. avgusta putem telefona, zajedno sa svojim bratom, uznemiravao i pretio novinarkama, pozivajući se i na veze u vladjućoj stranci. “Nisam ja tamo neki sa ulice pa da pišem demanti, zna se kako se to rešava – u određeno vreme na određenom mestu, oči u oči. Je l’ znaš šta to znači?… Mi smo sada deo sistema, podržavamo vladajuću stranku”, poručio je, između ostalog, F. J., vlasnik pomenutog objekta urednici Kurira, dok je njegov brat iz pozadine sve vreme dobacivao: “K***o raspala, ti si za mene k***a raspala, odraćemo te tužbama. Ja sam lice sa imunitetom, mogu da psujem i radim šta hoću!”
Vlasti su obaveštene:
Da

Slučaj je prijavljen. 4.8.2022. - Osumnjičenom za ugrožavanje sigurnosti novinarkama Kurira određeno je zadržavanje do 48 sati i biće saslušan u Drugom osnovnom javnom tužilaštvu u Beogradu. 27.09.2022. godine podnet optužni predlog.
Slučaj je procesuiran:
Da

Da li su medijska udruženja obaveštena i kako su reagovala:
3.8.2022. - Mreža SafeJournalists je osudila pretnje novinarki i urednici Kurira i navela da smatra zabrinjavajućim to što se osobe koje prete osećaju sigurno jer su povezani i imaju bliske veze sa političkim strankama. Takođe, Mreža je istakla da je nedopustivo da se novinarke vređaju i omalovažavaju na polnoj osnovi. SJ mreža je pozvala i nadležne institucije u Srbiji da urgentno preduzmu sve mere kako bi se osobe koje su pretile novinarkama procesuirale i kaznile.

PRIJAVITE SLUČAJ PUTEM ON-LINE FORMULARA

Nezavisno udruženje novinara Srbije u okviru projekta Besplatna pravna pomoć, svojim članovima pruža uslugu besplatnog zastupanja na sudu.

Zastupanje tuženih članova NUNS-a na sudu obuhvata:

  • zastupanje u sudskim postupcima protiv novinara, urednika i drugih medijskih radnika u medijskopravnim sporovima i
  • sastav podnesaka i zastupanje u disciplinskim postupcima poslodavaca kod poslodavaca protiv novinara, urednika i drugih medijskih radnika.

Više informacija o mehanizmu pružanja usluge besplatnog zastupanja na sudu možete potražiti OVDE.

Ukoliko vam je potrebno zastupanje na sudu molimo vas da popunite on-line formular.

Da li popunjavate formular u svoje ime?

Pol

Prepišite ovaj kod: