BAZENUNS.RS

 

DETALJI NAPADA
Ime novinara čije je pravo ugroženo: Medijska kuća u kojoj je zaposlen/a:
Glas Šumadije On-line Glas Šumadije
Pol: Mesto događaja:
0 Kragujevac
Vrsta povrede: Izvor:
Pritisak Glas Šumadije
Opis situacije:
5.8.2022. - Kragujevački odbor Srpske napredne stranke (SNS) izneo je u saopštenju niz neprimerenih i uvredljivih kvalifikacija na račun novinara i urednika portala Glas Šumadije, nazivajući ih „mrziteljima, lokalnim novinarčićima i novinarčićima u pokušaju“. U saopštenju navode: „Postavlja se pitanje, od hrpe dolara kojim ih finansiraju, da li u ovoj besramnoj priči mrziteljima više smeta sam Aleksandar Vučić i njegova stranka ili im smeta praksa da se i Oluja, taj užasni zločin bez kazne, i dalje i sve više i masovnije i glasnije obeležava i to baš od strane naprednjačkih vlasti“. Povod za saopštenje bila je objava fotografija portala Glas Šumadije na kojima se vide autobusi kojima su aktivisti SNS organizovano iz Kragujevca išli u Novi Sad na obeležavanje godišnjice Oluje. Takođe, u saopštenju su ocenili da je obeležavanje Oluje „izazvalo promaju u glavama mrzitelja“ koji su imali zadatak da tu državnu manifestaciju predstave kao stranački skup i da je „na svaki način omalovaže“.
Vlasti su obaveštene:
Ne

Slučaj je procesuiran:
Ne

Da li su medijska udruženja obaveštena i kako su reagovala:

PRIJAVITE SLUČAJ PUTEM ON-LINE FORMULARA

Nezavisno udruženje novinara Srbije u okviru projekta Besplatna pravna pomoć, svojim članovima pruža uslugu besplatnog zastupanja na sudu.

Zastupanje tuženih članova NUNS-a na sudu obuhvata:

  • zastupanje u sudskim postupcima protiv novinara, urednika i drugih medijskih radnika u medijskopravnim sporovima i
  • sastav podnesaka i zastupanje u disciplinskim postupcima poslodavaca kod poslodavaca protiv novinara, urednika i drugih medijskih radnika.

Više informacija o mehanizmu pružanja usluge besplatnog zastupanja na sudu možete potražiti OVDE.

Ukoliko vam je potrebno zastupanje na sudu molimo vas da popunite on-line formular.

Da li popunjavate formular u svoje ime?

Pol

Prepišite ovaj kod: