BAZENUNS.RS

 

DETALJI NAPADA
Ime novinara čije je pravo ugroženo: Medijska kuća u kojoj je zaposlen/a:
Dragojlo Blagojević Magazin Drvotehnika
Pol: Mesto događaja:
Muški Beograd
Vrsta povrede: Izvor:
Verbalna pretnja UNS, Drvotehnika
Opis situacije:
13.7.2022. - Urednik časopisa „Drvotehnika“ Dragojlo Blagojević dobio je pretnje smrću putem telefonskog poziva u noći između 12. i 13. jula. Pretnje su usledile nakon objavljivanja julskog broja časopisa u ponedeljak. “Dragojlo ti si? Jel to onaj pokojni, što je umro pre godinu. A nije, nije, tek će umreti”, poručio mu je muški glas, upozoravajući ga da će tek videti ko je. Na Blagojevićevo insistiranje da se predstavi, muškarac je rekao da se zove Stanko Vasić, što je, prema oceni novinara, verovatno lažno ime. On pretpostavlja da pretnje imaju veze sa tekstom pod nazivom “Raspodela sirovine iz državnih šuma pod velom tajne”, koji je objavljen u poslednjem broju časopisa „Drvothenika“ u ponedeljak, 11. jula. U pomenutom tekstu Blagojević piše kako “šumarski moćnici drvo preprodaju po duplo većim cenama, a država sve to dugo toleriše ili podstiče”, kao i da raste izvoz drvnih sortimenata, a “domaći drvoprerađivači imaju velikih problema u snabdevanju sirovinom, otpuštaju radnike, uvoze sirovinu i imaju daleko veće troškove proizvodnje, a sve se to odražava na tržište i džep krajnjeg kupca”.
Vlasti su obaveštene:
Da

Slučaj je prijavljen tužilaštvu.
Slučaj je procesuiran:
Ne

Da li su medijska udruženja obaveštena i kako su reagovala:
14.7.2022. - Mreža SafeJournalists je osudila pretnje upućene Blagojeviću i poziva policiju i tužilaštvo da brzo reaguju, pronađu i sankcionišu osobu koja je pretila novinaru. Takođe zahtevamo od nadležnih da razreše prethodne pretnje. Smatramo da taj proces predugo traje.

PRIJAVITE SLUČAJ PUTEM ON-LINE FORMULARA

Nezavisno udruženje novinara Srbije u okviru projekta Besplatna pravna pomoć, svojim članovima pruža uslugu besplatnog zastupanja na sudu.

Zastupanje tuženih članova NUNS-a na sudu obuhvata:

  • zastupanje u sudskim postupcima protiv novinara, urednika i drugih medijskih radnika u medijskopravnim sporovima i
  • sastav podnesaka i zastupanje u disciplinskim postupcima poslodavaca kod poslodavaca protiv novinara, urednika i drugih medijskih radnika.

Više informacija o mehanizmu pružanja usluge besplatnog zastupanja na sudu možete potražiti OVDE.

Ukoliko vam je potrebno zastupanje na sudu molimo vas da popunite on-line formular.

Da li popunjavate formular u svoje ime?

Pol

Prepišite ovaj kod: