BAZENUNS.RS

 

DETALJI NAPADA
Ime novinara čije je pravo ugroženo: Medijska kuća u kojoj je zaposlen/a:
Danas Novine Danas
Pol: Mesto događaja:
0 Beograd
Vrsta povrede: Izvor:
Pritisak Danas
Opis situacije:
28.7.2022. - Ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin reagujući na Danasov tekst o incidentu koji se dogodio u Braču, gde su jedonom automogilu iščupane beogradske tablice, za ovaj list rekao: "Tabloid „Danas“ je za lomljenje srpskih tablica na automobilima Srba koji letuju na Jadranskom moru u Hrvatskoj optužio predsednika Srbije Aleksandra Vučića i mene". Naime, čitateljka Danasa je navela da godinama letuje na Braču, da posećuje i Split, i da nikada nije imala negativno iskustvo u Hrvatskoj, a da se ovo, slučajno ili ne, dogodilo nakon Vučićeve pompezne najave posete Jasenovcu, koju je planirao u privatnoj režiji. Takođe, sagovornici Danasa u teksu bili su saglasni da zapaljiva retorika državnog vrha prema Hrvatima, potpomognuta tabloidnom hajkom na vlast i građane susedne države nazivajući ih „zlim“ i „ustašama“, nikako ne može da doprinese dobrim međususedskim odnosima, a da posledice takve retorike na svojoj koži upravo osećaju obični građani.
Vlasti su obaveštene:
Ne

Slučaj je procesuiran:
Ne

Da li su medijska udruženja obaveštena i kako su reagovala:

PRIJAVITE SLUČAJ PUTEM ON-LINE FORMULARA

Nezavisno udruženje novinara Srbije u okviru projekta Besplatna pravna pomoć, svojim članovima pruža uslugu besplatnog zastupanja na sudu.

Zastupanje tuženih članova NUNS-a na sudu obuhvata:

  • zastupanje u sudskim postupcima protiv novinara, urednika i drugih medijskih radnika u medijskopravnim sporovima i
  • sastav podnesaka i zastupanje u disciplinskim postupcima poslodavaca kod poslodavaca protiv novinara, urednika i drugih medijskih radnika.

Više informacija o mehanizmu pružanja usluge besplatnog zastupanja na sudu možete potražiti OVDE.

Ukoliko vam je potrebno zastupanje na sudu molimo vas da popunite on-line formular.

Da li popunjavate formular u svoje ime?

Pol

Prepišite ovaj kod: