BAZENUNS.RS

 

DETALJI NAPADA
Ime novinara čije je pravo ugroženo: Medijska kuća u kojoj je zaposlen/a:
Danas Novine Danas
Pol: Mesto događaja:
0 Beograd
Vrsta povrede: Izvor:
Pritisak Danas, Peščanik
Opis situacije:
10.8.2022. - U listu Danas objavljen je tekst pod naslovom „Između privatne garsonjere i državnih vila: Gde stanuje predsednik Srbije?“. Povod za tekst je objava lekara Radeta Panića takođe na Tviteru, da sudski poziv po njegovoj privatnoj tužbi protiv Aleksandra Vučića nije uručen, jer je adresa netačna. U tekstu se ističu problemima sa kojim se suočavaju građani kada žele da podnesu tužbu protiv nekog funkcionera. U tekstu je objavljena informacije da predsednik Aleksandar Vučić „živi u naselju Belvil“, koji podatak je poznat najširoj javnosti, posebno imajući u vidu da u tom naselju on glasa na izborima. Takođe, spominje se i stan u zgradi u Bulevaru Mihaila Pupina, koji je nekad pripadao aktuelnom predsedniku Vučiću, koji je on poklonio bivšoj supruzi. Nakon teksta usledili su komentari i optužne raznih visokih funkcionera. Ana Brnabiće je na svom Tviter profilu napisala: “Ovo što je tajkunski pamflet DANAS uradio objavljujući lične podatke predsednika Republike, je skandal i brutalno kršenje Zakona o zaštiti podataka, ali i drugih zakona, jer se radi o štićenoj ličnosti. Vladavina prava i sloboda medija znače i odgovornost. Institucije da reaguju”. Ministar unutrešnjih poslova Aleksandar Vulin je u pisanoj izjavi naveo: "U Srbiji zakon važi za sve i štiti svakog osim ako ste Aleksandar Vučić ili član njegove porodice. Da nije tako, tabloid Danas bi za otkrivanje adrese na kojoj živi predsednik Srbije Aleksandar Vučić i njegova deca bio pozvan da objasni svoje postupke i odgovara za ugrožavanje bezbednosti Aleksandra Vučića i njegove porodice. Mržnja koju tabloid Danas širi prema Aleksandru Vučiću je razlog njegovog postojanja, ali ugroziti bezbednost njegove porodice je bedno, čak i kada dolazi od tabloida Danas. Predsednik Aleksandar Vučić odbija da ozbiljno shvati mržnju sa kojom živi, ali nadležni organi bi morali, policija hoće“. Reagovalo je i Ministarstvo kulture i informaisanja i najoštrije osudilo iznošenje ličnih podataka predsednika Republike Aleksandra Vučića u objavljenom tekstu. U saopštenju je navedeno da objavljivanje podataka o ličnosti predsednika države, ukazivanje ili insinuacije bilo kakvih ličnih podataka koje bi mogle dovesti do ugrožavanja ličnosti ni u jednoj demokratskoj zemlji ne bi smelo da se dogodi, a reakcije na ovaj slučaj nisu nikakvo ugrožavanje slobode medija niti kampanja već pozivanje na poštovanje zakona.
Vlasti su obaveštene:
Da

Slučaj je procesuiran:
Ne

Da li su medijska udruženja obaveštena i kako su reagovala:

PRIJAVITE SLUČAJ PUTEM ON-LINE FORMULARA

Nezavisno udruženje novinara Srbije u okviru projekta Besplatna pravna pomoć, svojim članovima pruža uslugu besplatnog zastupanja na sudu.

Zastupanje tuženih članova NUNS-a na sudu obuhvata:

  • zastupanje u sudskim postupcima protiv novinara, urednika i drugih medijskih radnika u medijskopravnim sporovima i
  • sastav podnesaka i zastupanje u disciplinskim postupcima poslodavaca kod poslodavaca protiv novinara, urednika i drugih medijskih radnika.

Više informacija o mehanizmu pružanja usluge besplatnog zastupanja na sudu možete potražiti OVDE.

Ukoliko vam je potrebno zastupanje na sudu molimo vas da popunite on-line formular.

Da li popunjavate formular u svoje ime?

Pol

Prepišite ovaj kod: