BAZENUNS.RS

 

DETALJI NAPADA
Ime novinara čije je pravo ugroženo: Medijska kuća u kojoj je zaposlen/a:
TV N1 i Nova Više medija TV N1 i Nova
Pol: Mesto događaja:
0 Beograd
Vrsta povrede: Izvor:
Pritisak TV N1
Opis situacije:
Na sednici gradske skupština 19. avgusta razrešena su, po hitnom i skraćenom postupku, 14 direktora javnih preduzeća i ustanova i izabrani su novi direktori. Gradonačelnik Aleksandar Šapiće ja povodom skrivanja imena novih direktora izjavio: „Namerno je urađeno, namerno vam nismo dali imena i namerno smo stavili po hitnom postupku, da bi ih zaštitili, logično“. Na konferenciji za medije gradonačelnik je najpre obraćajući se novinarima Nove rekao: „Ja ne etiketiram sve medije, ja za one koji su lažovi i za koje imam dokaz da su lažovi, a vaša televizija je lažovska televizija, zato što ja imam dokaz da ste više puta, više desetina puta montirali moje izjave, sekli ih, spinovali“. A zatim je izneo primedbe i na izveštavanje N1: „Da li se sećate šta ste objavljivali kako nisam jednoglasno izabran na Predsedništvu stranke. Sećate se toga? Ja izgleda znam bolje od vas šta ste objavljivali, ali niko od vas nije rekao da je bio samo jedan glas protiv. Kažu Šapić je većinom glasova…“. TV N1 je navela da je u svojim izveštavanjem o ovoj temi prenela izjavu šefice beogradskih naprednjaka Ane Brnabić koja je izjavila: "I da je Predsedništvo SNS većinom glasova usvojilo predlog Gradskog odbora SNS da Aleksandar Šapić bude naš kandidat za gradonačelnika", a takođe u Dbevniku N1 voditeljka Maja Žeželj je postavila pitanje novinaru Nenadu Nešiću: "Nenade, Šapić je dobio jednoglasnu podršku u Gradskom odboru, da li to znači da je za njega glasao i Goran Vesić?".
Vlasti su obaveštene:
Ne

Slučaj je procesuiran:
Ne

Da li su medijska udruženja obaveštena i kako su reagovala:

PRIJAVITE SLUČAJ PUTEM ON-LINE FORMULARA

Nezavisno udruženje novinara Srbije u okviru projekta Besplatna pravna pomoć, svojim članovima pruža uslugu besplatnog zastupanja na sudu.

Zastupanje tuženih članova NUNS-a na sudu obuhvata:

  • zastupanje u sudskim postupcima protiv novinara, urednika i drugih medijskih radnika u medijskopravnim sporovima i
  • sastav podnesaka i zastupanje u disciplinskim postupcima poslodavaca kod poslodavaca protiv novinara, urednika i drugih medijskih radnika.

Više informacija o mehanizmu pružanja usluge besplatnog zastupanja na sudu možete potražiti OVDE.

Ukoliko vam je potrebno zastupanje na sudu molimo vas da popunite on-line formular.

Da li popunjavate formular u svoje ime?

Pol

Prepišite ovaj kod: