BAZENUNS.RS

 

DETALJI NAPADA
Ime novinara čije je pravo ugroženo: Medijska kuća u kojoj je zaposlen/a:
Snežana Čongradin Dnevni list Danas
Pol: Mesto događaja:
Ženski Beograd
Vrsta povrede: Izvor:
Pritisak Danas
Opis situacije:
25.8.2022. - Nakon objavljivanja kolumne Snežane Čongradin pod naslovom „Vučić i Kurti nisu isti“, u kojoj ona između ostalog piše da dok je 1999. Aleksandar Vučić kao tadašnji ministar informisanja dobio stan od države, Aljbin Kurti je bio u požarevačkom zatvoru, usledila su napadi na novinarku u Informeru i Srpskom telegrafu, koji su objavili slične tekstove. U Informeru je objevljen tekst u kojem sagovornici ovog tabloida iznose niz uvreda na račun novinarke. Jedan od sagovornika Ištvan Kaić, koji je predstavljen kao analitičar za medije, kaže da je „psihofizičko stanje“ Snežane Čongradin „ozbiljno“, a urednica Studia B Ivana Vučićević navodi da je novinarka Danasa ili „glupa“ ili „plaćena da bude glupa“. Uz to urednik Informera Dragan J. Vučićević poziva na istragu jer se „ovakvi tekstovi ne pišu ni slučajno, ni besplatno“. I Informer i Srpski telegraf pri tome ne propuštaju da u uvodnom delu svojih tekstova istaknu da je Danas u vlasništvu „tajkuna Šolaka“.
Vlasti su obaveštene:
Da

Slučaj je procesuiran:
Ne

Da li su medijska udruženja obaveštena i kako su reagovala:

PRIJAVITE SLUČAJ PUTEM ON-LINE FORMULARA

Nezavisno udruženje novinara Srbije u okviru projekta Besplatna pravna pomoć, svojim članovima pruža uslugu besplatnog zastupanja na sudu.

Zastupanje tuženih članova NUNS-a na sudu obuhvata:

  • zastupanje u sudskim postupcima protiv novinara, urednika i drugih medijskih radnika u medijskopravnim sporovima i
  • sastav podnesaka i zastupanje u disciplinskim postupcima poslodavaca kod poslodavaca protiv novinara, urednika i drugih medijskih radnika.

Više informacija o mehanizmu pružanja usluge besplatnog zastupanja na sudu možete potražiti OVDE.

Ukoliko vam je potrebno zastupanje na sudu molimo vas da popunite on-line formular.

Da li popunjavate formular u svoje ime?

Pol

Prepišite ovaj kod: