BAZENUNS.RS

 

DETALJI NAPADA
Ime novinara čije je pravo ugroženo: Medijska kuća u kojoj je zaposlen/a:
Petar Gajić i Vuk Dapčević TV N1
Pol: Mesto događaja:
Muški Beograd
Vrsta povrede: Izvor:
Fizički napad TV N1
Opis situacije:
17.9.2022. Prilikom izveštavanja sa događaja uoči Europrajda, snimatelju ekipe TV N1 je prišao mladić u crvenoj trenerki sa kapuljačom i maskom protiv kovida, i tražio da ugasi kameru i rekao mu da mora da se skloni odavde, da nije dobrodošao i ne može da snima sa skupa. Novinar Petag Gajić je naveo: “Ja sam u međuvremenu prišao i predstavio se, potom mi je taj mladić oteo mobilni telefon iz ruke, rekao kako moram da se sklonim odavde, kako ne mogu ovde da budem, kako policija neće moći da dođe dovoljno brzo da me zaštiti i kako će me odvesti iza zgrade narodne biblioteke da mi ‘objasni neke stvari’”. Zatim mu je vratio mobilni telefon i rekao da je “samo došao da ga upozori”. Na incident su reagovale kolege sa drugih medija, a koleginica iz dnevnog lista Politika je stala između Gajića i tog mladića, koji je onda odlučio da se povuče.
Vlasti su obaveštene:
Da

Novinar Petar Gajić je pozvao policiju i razgovarao sa šefom smene u PU Vračar koji je u roku od 10 minuta poslao policajce u civilu.
Slučaj je procesuiran:
Da

Da li su medijska udruženja obaveštena i kako su reagovala:
18.9.2022. - NUNS je javno reagovao povodom napada na novinare koji su izveštavali sa događaja i naveo da očekuje da će biti sankcionisani svi napadači na novinare.

PRIJAVITE SLUČAJ PUTEM ON-LINE FORMULARA

Nezavisno udruženje novinara Srbije u okviru projekta Besplatna pravna pomoć, svojim članovima pruža uslugu besplatnog zastupanja na sudu.

Zastupanje tuženih članova NUNS-a na sudu obuhvata:

  • zastupanje u sudskim postupcima protiv novinara, urednika i drugih medijskih radnika u medijskopravnim sporovima i
  • sastav podnesaka i zastupanje u disciplinskim postupcima poslodavaca kod poslodavaca protiv novinara, urednika i drugih medijskih radnika.

Više informacija o mehanizmu pružanja usluge besplatnog zastupanja na sudu možete potražiti OVDE.

Ukoliko vam je potrebno zastupanje na sudu molimo vas da popunite on-line formular.

Da li popunjavate formular u svoje ime?

Pol

Prepišite ovaj kod: