BAZENUNS.RS

 

DETALJI NAPADA
Ime novinara čije je pravo ugroženo: Medijska kuća u kojoj je zaposlen/a:
Davor Lukač Agencija FoNet
Pol: Mesto događaja:
Muški Beograd
Vrsta povrede: Izvor:
Pritisak FoNet
Opis situacije:
17.9.2022. - Novinaru FoNet-a Davoru Lukaču prišao je policajac dok je stajao desetak metara od mesta gde je tridesetak pripadnika policijske brigade nasumično zaustavljalo prolaznike, koje je legitimisalo i pretresalo i istovremeno privelo desetak maloletnika. Policajac je bio bez službene značke i naredio mu da ode sa lica mesta. Iako se novinar predstavio i pokazao novinarsku legitimaciju, policajac mu je poručio da se „gubi“, da bi mu drugi policajac tražio da skine kabanicu, torbicu i izvadi sve iz džepova. Nakon što je novinar sve to uradio, tražio da mu se legitimišu i kažu razlog za zaustavljanje i pretres, što je u skladu sa članovima 66. i 67. Zakona o policiji, dobio je odgovor da ih „zabole za zakon“. Zatim im je prišao jedan od kolega i rekao da „puste čoveka“, što su oni i učinili, uz poruku: „Gubi se odavde da te više ne vidimo“.
Vlasti su obaveštene:
Da

Slučaj je procesuiran:
Ne

18.9.2022. - NUNS je javno reagovao povodom napada na novinare koji su izveštavali sa događaja i naveo da očekuje da će biti sankcionisani svi napadači na novinare. NUNS je postavio i pitanje zašto su baš pojedini policajci ometali novinara u radu, iako je Više javno tužilaštvo, par sati uoči okupljanja, dalo nalog policiji i osnovnim javnim tužilaštvima da odrede zadržavanje do 48 sati svima koji izvrše napad na novinare dok izveštavaju sa manifestacija u Beogradu.
Da li su medijska udruženja obaveštena i kako su reagovala:

PRIJAVITE SLUČAJ PUTEM ON-LINE FORMULARA

Nezavisno udruženje novinara Srbije u okviru projekta Besplatna pravna pomoć, svojim članovima pruža uslugu besplatnog zastupanja na sudu.

Zastupanje tuženih članova NUNS-a na sudu obuhvata:

  • zastupanje u sudskim postupcima protiv novinara, urednika i drugih medijskih radnika u medijskopravnim sporovima i
  • sastav podnesaka i zastupanje u disciplinskim postupcima poslodavaca kod poslodavaca protiv novinara, urednika i drugih medijskih radnika.

Više informacija o mehanizmu pružanja usluge besplatnog zastupanja na sudu možete potražiti OVDE.

Ukoliko vam je potrebno zastupanje na sudu molimo vas da popunite on-line formular.

Da li popunjavate formular u svoje ime?

Pol

Prepišite ovaj kod: