BAZENUNS.RS

 

DETALJI NAPADA
Ime novinara čije je pravo ugroženo: Medijska kuća u kojoj je zaposlen/a:
Novinari i kolumnisti lista Danas List Danas
Pol: Mesto događaja:
0 Beograd
Vrsta povrede: Izvor:
Verbalna pretnja Danas
Opis situacije:
6.11.2022. - Na službenu imejl adresu glavnog i odgovornog urednika Danasa Dragoljuba Petrovića, 6. novembra ujutru stigao je mejl u kojem se preti novinarima, urednicima i kolumnistima ovog lista. Ton pretećeg imejla je zastrašujuć i uznemiravajuć i ukazuje da nije pojedinačna impulsivna akcija, već izuzetno opasna promišljena aktivnost. U mejlu se poimenično spominju pojedini novinari i kolumnisti ovog lista a u mejlu se preti da će doživeti istu sudbinu kao redakcija francuskog satiričnog lista “Šarli Ebdo”, čije su novinare i zaposlene, kao i dvojicu policajaca – u napadu na redakciju 2015. godine – pobili islamski fundamentalisti. U mejlu osoba ili osobe koje stoje iza mejla navode: "...osećam potrebu da vas obavestim da se vi i vaši novinari i kolumnisti nalazite u smrtnoj opasnosti od strane pojedninih krajnje desno orijentisanih struktura koje obitavaju iz senke...". Spominje se izveštavanje Danasa o temamam vezanim za Kosovo, Republiku Srpsku i Crnu Goru. Navodi se da su se "načinom na koji izveštavate javnost pod plaštom 'objektivnog i nepristrasnog informisanja', jasno i otvoreno stavili na stranu albanskih separatista...". Takođe, navodi se i "vređanje srpskog stanovništva iz Republike Srpske koje nazivate 'genocidnim narodom', a samu Republiku Srpsku genocidnom tvorevinom", a "Srbe u Crnoj Gori nazivate krezubim četnicima, a Srbe pravoslavne veroispovesti koji su organizovali litije uoči takozvanog „Europrajda“ nazivali 'pravoslavnim talibanima'..." Takođe, navodi se i: "Stavljajući se tako na stranu neprijatelja srpskog naroda, vi (uredništvo Danasa) ste sebi lupili etiketu domaćih izdajnika na koje većina Srba neće gledati sa oduševljenjem. I ne, ovo nije šešeljevsko-radikalska retorika, njihovo vreme je odavno prošlo. Iz senke obitava nova generacija srpskih nacionalista koja je nepotkupljiva, nekorumpirana i nadasve časna. Dobar deo neimenovanih desno orijentisanih zajednica nisu povezani ni sa jednom desničarskom organizacijom iz Srbije i Evrope, što ih čini nevidljivim za organe reda i obaveštajne službe, jer su po prirodi decentralizovane". Na kraju se ističe: "Samo, kada jednog jutra budete krenuli na posao uputivši se ka vašoj redakciji, i dok sebi pravite jutarnju kaficu, i dok nonšalantno ćaskate sa vašim kolegama o vašim porodicama, sportu, vremenu, ili pak nekom traču, i kada najednom salva metaka krene da lomi prozore i rikošetira iznad vaših glava...", uz konstataciju da potencijalni počinioci nikada neće izaći pred lice pravde, „jer i oni neće preživeti tako što će sami sebi presuditi ili pak poginuti u razmeni vatre sa organima reda“.
Vlasti su obaveštene:
Da

Slučaj je procesuiran:
Da

Da li su medijska udruženja obaveštena i kako su reagovala:
6.11.2022. - Koalicija za slobodu medija i Safejournalists mreža su zahtevale od nadležnih organa Republike Srbije da pod hitno preduzmu akciju i otkriju ko je uputio pretnje listu Danas i novinarima. Naveli su da opravdano strahuju da je reč o veoma ozbiljnoj nameri da se organizuje teroristički čin i da redakcija i novinari budu mete napada. Ističu da je sve ovo logična posledica atmosfere nasilja koja se sistemski stvara, kao i širenja militantne nacionalšovinističe atmosfere koju produkuje režim i društvena “elita”. Mreže su pozvale javnost da se solidariše sa redakcijom lista Danas i napadnutim novinarima.

PRIJAVITE SLUČAJ PUTEM ON-LINE FORMULARA

Nezavisno udruženje novinara Srbije u okviru projekta Besplatna pravna pomoć, svojim članovima pruža uslugu besplatnog zastupanja na sudu.

Zastupanje tuženih članova NUNS-a na sudu obuhvata:

  • zastupanje u sudskim postupcima protiv novinara, urednika i drugih medijskih radnika u medijskopravnim sporovima i
  • sastav podnesaka i zastupanje u disciplinskim postupcima poslodavaca kod poslodavaca protiv novinara, urednika i drugih medijskih radnika.

Više informacija o mehanizmu pružanja usluge besplatnog zastupanja na sudu možete potražiti OVDE.

Ukoliko vam je potrebno zastupanje na sudu molimo vas da popunite on-line formular.

Da li popunjavate formular u svoje ime?

Pol

Prepišite ovaj kod: