BAZENUNS.RS

 

DETALJI NAPADA
Ime novinara čije je pravo ugroženo: Medijska kuća u kojoj je zaposlen/a:
Danas List Danas
Pol: Mesto događaja:
0 Beograd
Vrsta povrede: Izvor:
Pritisak Danas
Opis situacije:
8.11.2022. - Nebojša Bakarec, poslanik i funkcioner SNS, na početku zasedanja Skupštine Srbije optužio je Danas i Novu da vode hibridni rat protiv Srbije i Aleksandra Vučića. On je zatražio obaveštenje od bezbednosnih službi u vezi hibridnog rata protiv Srbije, navodeći da je tadašnji direkror BIA Gašić jednom prilikom rekao je da su sve izraženije hibridne pretnje kojima je naša zemlja posebno izložena i koje su, kako kaže Gašić, najčešće inspirisane i osmišljene od strane stranih centara moći, uz saučestvovanje domaćih aktera. Bakarec je naveo da je jedan od pojavnih oblika ovog rata zajednička kampanja hrvatskih i „takozvanih srpskih, a u stvari antispsrpskih medija u Srbiji“, i dodao: „Postoji jedan zajednički imentelj tih medija i u Hrvatskoj i Srbiji, a to je da su u vlasništvu tajkuna Šolaka. Ovih dana kada su Srbi na Kosovu suočeni sa Kurtjevim terorom kada su se Srbi na Kosovu digli protiv Kurtijevog fašizma, domaći akteri hibridnog rata , mediji i deo opozicije pružaju podršku Kurtiju i lažnoj držai Kosovu i satanizuju Srbe na Kosovu i Metohiji, predstavljajući ih kao kriminalce. Upravo malopre su Nova i Danas lansirale vest koja glasi: Rada Tarajković – na severu Kosova Radoičić ubacio oružane bande“. On j istakao i da redakcije tih medija vode otvorenu antidržavnu kampanju: "Ti mediji se jasno ponašaju kao Kurtijevi propagandisti i propagandisti lažne države Kosovo. Setimo se samo sramnih naslovnica medija u vlasništvu Šolaka u kojima je predsednik Vučić satanizovan i prikazivan kao Adolf Hitler ili je prikazivan kao dete koje treba poslati u konclogor. Treba jasno reći da redakcije tih medija u Srbiji vode otvorenu antidržavnu kampanju". Postavio je i pitanje: „Da li su ti akteri pretnji urednici i novinari tih medija i da li su i pojedine političke stranke koje sede ovde u Skupštini tu da realizuju hibridni rat“.
Vlasti su obaveštene:
Ne

Slučaj je procesuiran:
Ne

Da li su medijska udruženja obaveštena i kako su reagovala:

PRIJAVITE SLUČAJ PUTEM ON-LINE FORMULARA

Nezavisno udruženje novinara Srbije u okviru projekta Besplatna pravna pomoć, svojim članovima pruža uslugu besplatnog zastupanja na sudu.

Zastupanje tuženih članova NUNS-a na sudu obuhvata:

  • zastupanje u sudskim postupcima protiv novinara, urednika i drugih medijskih radnika u medijskopravnim sporovima i
  • sastav podnesaka i zastupanje u disciplinskim postupcima poslodavaca kod poslodavaca protiv novinara, urednika i drugih medijskih radnika.

Više informacija o mehanizmu pružanja usluge besplatnog zastupanja na sudu možete potražiti OVDE.

Ukoliko vam je potrebno zastupanje na sudu molimo vas da popunite on-line formular.

Da li popunjavate formular u svoje ime?

Pol

Prepišite ovaj kod: