BAZENUNS.RS

 

DETALJI NAPADA
Ime novinara čije je pravo ugroženo: Medijska kuća u kojoj je zaposlen/a:
Zoran Lalić On-line Žig info
Pol: Mesto događaja:
Muški Grocka
Vrsta povrede: Izvor:
Pritisak Žig info i UNS
Opis situacije:
21.10.2022. - Novinaru portala Žig info Zoranu Laliću nije bilo dopušteno da 21. oktobra prisustvuje sednici opštinskog veća Grocka, iako je sednica bila otvorena za javnost. Kako navodi žig info lice koje se predstavlja kao šef obezbeđenja pozvao je nekoga telefonom, nakon čega ga je obavestio da mu je izdato naređenje da ne može da ga pusti da prisustvuje sednici. 26.10.2022. - Predsednik opštinskog veća i predsednik opštine Dragan Pantelić je rekao za UNS da sednica jeste bila otvorena za javnost, ali novinari moraju prethodno da se najave da će im prisustvovati: „Nikada nam se niko nije javio niti zvao da hoće da prisustvuje sednicama veća. Mi nismo objavljivali na sajtu kada su sednice, jer je to samo za članove veća. Nisam upoznat sa detaljima, za incident sam saznao tek kasnije sa portala. Imamo pravilo da svako preko pisarnice mora da se prijavi za bilo koji sastanak, da nam se ljudi ne bi nekontrolisano šetali kroz opštinu i ometali rad“.
Vlasti su obaveštene:
Da

Slučaj je procesuiran:
Ne

Da li su medijska udruženja obaveštena i kako su reagovala:

PRIJAVITE SLUČAJ PUTEM ON-LINE FORMULARA

Nezavisno udruženje novinara Srbije u okviru projekta Besplatna pravna pomoć, svojim članovima pruža uslugu besplatnog zastupanja na sudu.

Zastupanje tuženih članova NUNS-a na sudu obuhvata:

  • zastupanje u sudskim postupcima protiv novinara, urednika i drugih medijskih radnika u medijskopravnim sporovima i
  • sastav podnesaka i zastupanje u disciplinskim postupcima poslodavaca kod poslodavaca protiv novinara, urednika i drugih medijskih radnika.

Više informacija o mehanizmu pružanja usluge besplatnog zastupanja na sudu možete potražiti OVDE.

Ukoliko vam je potrebno zastupanje na sudu molimo vas da popunite on-line formular.

Da li popunjavate formular u svoje ime?

Pol

Prepišite ovaj kod: