BAZENUNS.RS

 

DETALJI NAPADA
Ime novinara čije je pravo ugroženo: Medijska kuća u kojoj je zaposlen/a:
Veran Matić i Insajder Više medija Javniservis.net, Insajder
Pol: Mesto događaja:
0 Beograd
Vrsta povrede: Izvor:
Verbalna pretnja Javni servis.net, NUNS
Opis situacije:
„Informer“ da objavi deo uvodne reči iz knjige „Vučje staze“ Zvezdana Jovanovića, osuđenog na 40 godina zbog ubistva srpskog premijera Zorana Đinđića, kojim se targetiraju Veran Matić, produkcija B92 i Insajder. 22.11.2022. - U tekstu pod naslovom „Kriminalci i DOS radili zajedno! Zvezdan Jovanović objavio knjigu!“ objavljenom 22. novembra u listu „Informer“, navode se uvodne reči iz knjige „Vučje staze“ Zvezdana Jovanovića, osuđenog na 40 godina zbog ubistva srpskog premijera Zorana Đinđića, kojim se targetiraju Veran Matić, produkcija B92 i Insajder. U tekstu se između ostalog se navodi i sledeći citat iz uvodnika Jovanovićeve knjige: – Plasirajući godinama razne ogavne serijale, tipa „Insajder“, „Dosije“, „Jedinica“ i slično iz Soroš-Matić produkcije, pokušavaju da operu spregu DOS-ovih „korisnih idiota“ sa vođama “surčinsko-zemunskog“ kriminalnog klana. Međutim, sve te njihove laži sam razotkrio i potkrepio dokazima koji su godinama držani po fiokama i arhivima državnih institucija. Zabrinjava i činjenica da sa se list „Informer“ ni na koji način ne ograđuje od Jovanovićevih reči. Naprotiv već u sledećoj rečenici teksta navodi se kako je Jovanović „godinama skupljao „građu“ o svemu onome što je dosad bilo skriveno od javnosti“, te da „tako otkriva ko su bili „demokratski“ odabrani svedoci lažovi i kriminalci koji su „šurovali“ s ljudima iz vlasti i policije“.
Vlasti su obaveštene:
Da

Slučaj je procesuiran:
Ne

Da li su medijska udruženja obaveštena i kako su reagovala:
24.11.2022. - Koalicija za slobodu medija najoštrije je osudila ovakakv potez Informera. Koalicija ovaj postupak smatra ne samo pokušajem diskreditacije rada novinara i urednika produkcije Insajder i B92, koji su se u svojim istraživačkim i dokumentarnim serijalima svojevremeno bavili pozadinom atentata na premijera Zorana Đinđića i Jedinicom za specijalne operacije, već indirektnom pretnjom. Pozvala je Ministarstvo informisanja i telekomunikacija u čijoj nadležnosti je sprovođenje Zakona o javnom informisanju i medijima, ali i sve ostale relevantne institucije i organizacije da reaguju, jer su pretnje i pritisci na novinare neprihvatljivi i opasni, pogotovo kada se događaju u javnom prostoru.

PRIJAVITE SLUČAJ PUTEM ON-LINE FORMULARA

Nezavisno udruženje novinara Srbije u okviru projekta Besplatna pravna pomoć, svojim članovima pruža uslugu besplatnog zastupanja na sudu.

Zastupanje tuženih članova NUNS-a na sudu obuhvata:

  • zastupanje u sudskim postupcima protiv novinara, urednika i drugih medijskih radnika u medijskopravnim sporovima i
  • sastav podnesaka i zastupanje u disciplinskim postupcima poslodavaca kod poslodavaca protiv novinara, urednika i drugih medijskih radnika.

Više informacija o mehanizmu pružanja usluge besplatnog zastupanja na sudu možete potražiti OVDE.

Ukoliko vam je potrebno zastupanje na sudu molimo vas da popunite on-line formular.

Da li popunjavate formular u svoje ime?

Pol

Prepišite ovaj kod: