BAZENUNS.RS

 

DETALJI NAPADA
Ime novinara čije je pravo ugroženo: Medijska kuća u kojoj je zaposlen/a:
Danas List Danas
Pol: Mesto događaja:
0 Beograd
Vrsta povrede: Izvor:
Pritisak Danas
Opis situacije:
24.12.2022. - Goran Vesić, visoki funkcioner SNS-a i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, u objavi na Instagramu optužio je Danas da umanjuje opasnost po Aleksandra Vučića, u pokušaju da zaštiti političare iz Prištine, i dovodi to u vezu sa sudbinom Zorana Đinđića. Ministar Vesić je postavio u objavi fotografiju portala Danasa sa tekstom "Fantomski spisak Srba za hapšenja na kojem su i Andrej i Danilo Vučić: Poslanik Kurtijevog Samoopredeljenja objavio listu na Fejsbuku". Iako se na fotografiji vidi da je tekst preuzet sa portala nova.rs, Vesić u objavi navodi: "Ovo je školski primer kako list Danas učestvuje u relativizaciji opasnog poziva na hapšenje predsednika Republike Srbije, njegovog brata i sina. U tom zahtevu, koji liči na poternicu, predsednik Vučić, Andrej Vučić i Danilo Vučić okarakterisani su kao kriminalci i teroristi, što može da bude dovoljan razlog da neko pokuša fizički da ugrozi njihovu bezbednost. Koliko god Danas pokušava da zaštiti prištinske političare taj zahtev i spisak nisu došli od nekog „fantoma“, već od Armenda Muje, jednog od najbližih saradnika premijera lažne države Kosovo Aljbina Kurtija. To jasno ukazuje da je ovo Kurtijeva poruka Vučiću koju treba shvatiti ozbiljno..."
Vlasti su obaveštene:
Ne

Slučaj je procesuiran:
Ne

Da li su medijska udruženja obaveštena i kako su reagovala:

PRIJAVITE SLUČAJ PUTEM ON-LINE FORMULARA

Nezavisno udruženje novinara Srbije u okviru projekta Besplatna pravna pomoć, svojim članovima pruža uslugu besplatnog zastupanja na sudu.

Zastupanje tuženih članova NUNS-a na sudu obuhvata:

  • zastupanje u sudskim postupcima protiv novinara, urednika i drugih medijskih radnika u medijskopravnim sporovima i
  • sastav podnesaka i zastupanje u disciplinskim postupcima poslodavaca kod poslodavaca protiv novinara, urednika i drugih medijskih radnika.

Više informacija o mehanizmu pružanja usluge besplatnog zastupanja na sudu možete potražiti OVDE.

Ukoliko vam je potrebno zastupanje na sudu molimo vas da popunite on-line formular.

Da li popunjavate formular u svoje ime?

Pol

Prepišite ovaj kod: