BAZENUNS.RS

 

DETALJI NAPADA
Ime novinara čije je pravo ugroženo: Medijska kuća u kojoj je zaposlen/a:
Novinari medija u okviru United Media Više medija Mediji u okviru United Media
Pol: Mesto događaja:
0 Beograd
Vrsta povrede: Izvor:
Pritisak TV N1
Opis situacije:
26.12.2022. - U vanrednoj emisiji televizije Pink 25. decembra, u više navrata poslanik Srpske napredne stranke Vladimir Đukanović, kao i urednici režimskih tabloida Dragan J. Vučićević i Saša Milovanović označili su novinare United Media kao mete insinuirajući da „luksemburški mediji“ rade u sadejstvu sa Vladom u Prištini na ugrožavanju bezbednosti Srba na Kosovu. Kao razlog za tako opasne tvrdnje naveli su da mediji United Media nisu izveštavali o „oružanim borbama“ u Zubinom potoku, već su čekali instrukcije iz Prištine. Pred kraj emisije, narodni poslanik i visoki funkcioner SNS Vladimir Đukanović, je targetirao novinare Ns: „Čitam naslove, evo čitam Novu S, krenulo je. Evo udarna je vest da se oglasila kosovska policija. ‘Nije bilo napada na nas niti razmene vatre sa Srbima. Mediji različito izvestili o pucnjavi u Zubinom Potoku’. Oni na sve načine pokušavaju da opravdaju albansku stranu (misli na Novu). Ako dođe do sukoba, najveći problem Srbija će imati od ovih luksemburških medija. Apsolutno će se najveća kampanja voditi odavde“.
Vlasti su obaveštene:
Ne

Slučaj je procesuiran:
Ne

Da li su medijska udruženja obaveštena i kako su reagovala:

PRIJAVITE SLUČAJ PUTEM ON-LINE FORMULARA

Nezavisno udruženje novinara Srbije u okviru projekta Besplatna pravna pomoć, svojim članovima pruža uslugu besplatnog zastupanja na sudu.

Zastupanje tuženih članova NUNS-a na sudu obuhvata:

  • zastupanje u sudskim postupcima protiv novinara, urednika i drugih medijskih radnika u medijskopravnim sporovima i
  • sastav podnesaka i zastupanje u disciplinskim postupcima poslodavaca kod poslodavaca protiv novinara, urednika i drugih medijskih radnika.

Više informacija o mehanizmu pružanja usluge besplatnog zastupanja na sudu možete potražiti OVDE.

Ukoliko vam je potrebno zastupanje na sudu molimo vas da popunite on-line formular.

Da li popunjavate formular u svoje ime?

Pol

Prepišite ovaj kod: