BAZENUNS.RS

 

DETALJI NAPADA
Ime novinara čije je pravo ugroženo: Medijska kuća u kojoj je zaposlen/a:
Danas, N1, Nova S, KRIK Više medija Danas, N1, Nova S, KRIK
Pol: Mesto događaja:
0 Beograd
Vrsta povrede: Izvor:
Pritisak Danas
Opis situacije:
11.1.2023. - Premijerka Srbije Ana Brnabić reagovala je na natpise, kako ih je ona nazvala, „tajkunskih medija“ o sinu predsednika Srbije Danilu Vučiću, u vezi sa pisanjima da je bio u državnoj delegaciji na proslavi Dana RS. Premijerka je navela: "Aleksandar Vućić je rekao da Danilo nije bio tamo u državnoj delegaciji i daje tamo bio samoinicijativno. Kao što ste rekli ovo nije prvi put da je tamo bio. Tu se pokazuju dve brztalne laži – prva da je Danilo bio član delegacije, pokazali smo da je brutalna laž. I šta se onda desilo? Onda su svi tajkunski mediji, ja nekad prikažem neki primer, ali i Danas i N1 i Nova S dolaze iz iste kuhinje, a plaćeni su da napadaju Aleksandra Vučića, rekli šta će Danilo uopšte tamo". Pokazujući dva teksta sa portala Danasa: „Vučić nosilac politike iseljavanja Srba sa Kosova i Metohije„, i „Srbija zvecka oružjem i preti silom„, navela je: "Tajkunskom Danasu je to i danas glavna tema. Kada su demantovane obe stvari onda su rekli sve i da nije član delegacije šta će on tamo..." Zatim je pokazala i tekst KRIK-a, koji je pisao da je Danilo Vučić u kafiću sa Aleksandrom Vidojevićem Acom Rošavim, kada je novinarki KRIK-a oduzet telefon, i ocenila da ispada da porodica Aleksandra Vučića ne treba postoji: "To je brutalni fašizam s njihove strane. Ti napadi su samo bezobzirniji. To prestati neće..."
Vlasti su obaveštene:
Ne

Slučaj je procesuiran:
Ne

Da li su medijska udruženja obaveštena i kako su reagovala:

PRIJAVITE SLUČAJ PUTEM ON-LINE FORMULARA

Nezavisno udruženje novinara Srbije u okviru projekta Besplatna pravna pomoć, svojim članovima pruža uslugu besplatnog zastupanja na sudu.

Zastupanje tuženih članova NUNS-a na sudu obuhvata:

  • zastupanje u sudskim postupcima protiv novinara, urednika i drugih medijskih radnika u medijskopravnim sporovima i
  • sastav podnesaka i zastupanje u disciplinskim postupcima poslodavaca kod poslodavaca protiv novinara, urednika i drugih medijskih radnika.

Više informacija o mehanizmu pružanja usluge besplatnog zastupanja na sudu možete potražiti OVDE.

Ukoliko vam je potrebno zastupanje na sudu molimo vas da popunite on-line formular.

Da li popunjavate formular u svoje ime?

Pol

Prepišite ovaj kod: