BAZENUNS.RS

 

DETALJI NAPADA
Ime novinara čije je pravo ugroženo: Medijska kuća u kojoj je zaposlen/a:
Vojin Radovanović List Danas
Pol: Mesto događaja:
Muški Beograd
Vrsta povrede: Izvor:
Verbalna pretnja Vojin Radovanović
Opis situacije:
1.8.2023. - Novinar dnevnog lista Danas Vojin Radovanović dobio je pretnju smrću na Instagramu. Radovanoviću je stigao komentara na priču (story) na Instagramu u kojoj je objavio saopštenje Udruženja novinara Srbije o napadu na njega od strane nepoznate osobe koji se desio krajem juna. U saopštenju UNS-a se navodi da je prošlo mesec dana od napada, a policija nije saslušala predloženog svedoka. Kao reakcija na ovaj stori, sa naloga selidbeiprevozz Radovanoviću je upućena poruka: „Tebe treba ubiti za primer gle kakav si”.
Vlasti su obaveštene:
Da

Sa okrivljenim L.B. je zaključen sporazum o priznanju krivice kojim je okrivljeni priznao izvršenje krivičnog dela Ugrožavanje sigurnosti iz čl. 138 st. 3 u vezi st. 1 KZ i pristao da mu bude izrečena uslovna osuda, tako što će mu biti utvrđena kazna zatvora u trajanju od jedne godine koja se neće izvršiti ako okrivljeni u vremenu proveravanja od tri godine ne učini novo krivično delo, kao i da mu se izreknu mere bezbednosti Zabrana približavanja i komunikacije sa oštećenim iz čl. 89 KZ i Oduzimanje predmeta iz čl. 87 KZ“, rečeno je UNS-u. Ovaj sporazum nije pravnosnažan i čeka se odluka suda.
Slučaj je procesuiran:
Da

Da li su medijska udruženja obaveštena i kako su reagovala:
2.8.2023. - SafeJournalists mreža je pozvala tužilaštvo za visokotehnološki kriminal da što pre pronađe osobu koja je novinaru uputila pretnje smrću i adekvatno je kazni. Mreža je apelovala na institucije da ozbiljno shvate ovakve vrste pretnji i na iste odmah odreaguju.

PRIJAVITE SLUČAJ PUTEM ON-LINE FORMULARA

Nezavisno udruženje novinara Srbije u okviru projekta Besplatna pravna pomoć, svojim članovima pruža uslugu besplatnog zastupanja na sudu.

Zastupanje tuženih članova NUNS-a na sudu obuhvata:

  • zastupanje u sudskim postupcima protiv novinara, urednika i drugih medijskih radnika u medijskopravnim sporovima i
  • sastav podnesaka i zastupanje u disciplinskim postupcima poslodavaca kod poslodavaca protiv novinara, urednika i drugih medijskih radnika.

Više informacija o mehanizmu pružanja usluge besplatnog zastupanja na sudu možete potražiti OVDE.

Ukoliko vam je potrebno zastupanje na sudu molimo vas da popunite on-line formular.

Da li popunjavate formular u svoje ime?

Pol

Prepišite ovaj kod: