BAZENUNS.RS

 

DETALJI NAPADA
Ime novinara čije je pravo ugroženo: Medijska kuća u kojoj je zaposlen/a:
Sanja Sovrlić TV N1
Pol: Mesto događaja:
Ženski Beograd
Vrsta povrede: Izvor:
Pritisak TV N1
Opis situacije:
25.9.2023. - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je tokom obraćanja javnosti o dešavanjima na Kosovu optužio novinarku N1 Sanju Sovrlić da insinuira da je Srbija kriva za ono što se tamo dešavalo. Naime, nakon obraćanja predsednika, novinarka N1 je pitala da li postoje informacije o napadačima koji su ubili kosovskog policajca i o tome čije su uniforme nosili kao i odakle im iste. Vučić je odgovorio da je pitanje naše novinarke insinuacija da je Srbija dala oružje i uniforme i „kako je Srbije kriva“.
Vlasti su obaveštene:
Ne

Slučaj je procesuiran:
Ne

Da li su medijska udruženja obaveštena i kako su reagovala:
28.9.2023. - NUNS je osudio ponašanje visokih predstavnika vlasti i pozvao ih, kao i sve političke aktere da prestanu sa targetiranjem novinara jer način na koji to čine predstavlja direktno ugrožavanje bezbednosti. NUNS je istakao da predstavnici vlasti svojim nastupima kreiraju mete za dalje napade na novinare s obzirom na to da se neprijateljska atmosfera prema novinarima i medijima prenosi i na građane koji im prete, posebno na društvenim mrežama.

PRIJAVITE SLUČAJ PUTEM ON-LINE FORMULARA

Nezavisno udruženje novinara Srbije u okviru projekta Besplatna pravna pomoć, svojim članovima pruža uslugu besplatnog zastupanja na sudu.

Zastupanje tuženih članova NUNS-a na sudu obuhvata:

  • zastupanje u sudskim postupcima protiv novinara, urednika i drugih medijskih radnika u medijskopravnim sporovima i
  • sastav podnesaka i zastupanje u disciplinskim postupcima poslodavaca kod poslodavaca protiv novinara, urednika i drugih medijskih radnika.

Više informacija o mehanizmu pružanja usluge besplatnog zastupanja na sudu možete potražiti OVDE.

Ukoliko vam je potrebno zastupanje na sudu molimo vas da popunite on-line formular.

Da li popunjavate formular u svoje ime?

Pol

Prepišite ovaj kod: