BAZENUNS.RS

 

DETALJI NAPADA
Ime novinara čije je pravo ugroženo: Medijska kuća u kojoj je zaposlen/a:
Maja Đurić TV N1
Pol: Mesto događaja:
Ženski Sremska Mitrovica
Vrsta povrede: Izvor:
Fizički napad TV N1
Opis situacije:
27.9.2023. - Novinarku N1 Maju Đurić radnik obezbeđenja fabrike Mitros u Sremskoj Mitrovici napao je prvo verbalno a potom i fizički snažno odgurnuo. Naime, novinarka je bila na javnoj povšini ispred fabrike, kada je radnik obezbeđenja pokušao da udalji ekipu N1, uz pitanje u čije ime vi snimate? Kada se novinarka predstvaila, radnik obazbeđenja je tražio od novinara da se legitimiše, nakon čega su usledile pretnje rečima: „Sada ćete vidite šta će biti s vama“. Nakon toga je radnik obezbeđenja mobilnim telefonom snimao novinarku i krenuo za njom. Novinarka je pokušala da spreči snimanje zaklanjanjem rukom ekrana i tom prilikom je radnik snažno odgurnuo i nastavio da snima.
Vlasti su obaveštene:
Da

Slučaj je procesuiran:
Da

Da li su medijska udruženja obaveštena i kako su reagovala:
28.9.2023. - NUNS je osudio napad na novinarku i ponašanje visokih predstavnika vlasti i pozvao ih, kao i sve političke aktere da prestanu sa targetiranjem novinara jer način na koji to čine predstavlja direktno ugrožavanje bezbednosti. NUNS je istakao da predstavnici vlasti svojim nastupima kreiraju mete za dalje napade na novinare s obzirom na to da se neprijateljska atmosfera prema novinarima i medijima prenosi i na građane koji im prete, posebno na društvenim mrežama.

PRIJAVITE SLUČAJ PUTEM ON-LINE FORMULARA

Nezavisno udruženje novinara Srbije u okviru projekta Besplatna pravna pomoć, svojim članovima pruža uslugu besplatnog zastupanja na sudu.

Zastupanje tuženih članova NUNS-a na sudu obuhvata:

  • zastupanje u sudskim postupcima protiv novinara, urednika i drugih medijskih radnika u medijskopravnim sporovima i
  • sastav podnesaka i zastupanje u disciplinskim postupcima poslodavaca kod poslodavaca protiv novinara, urednika i drugih medijskih radnika.

Više informacija o mehanizmu pružanja usluge besplatnog zastupanja na sudu možete potražiti OVDE.

Ukoliko vam je potrebno zastupanje na sudu molimo vas da popunite on-line formular.

Da li popunjavate formular u svoje ime?

Pol

Prepišite ovaj kod: