BAZENUNS.RS

 

DETALJI NAPADA
Ime novinara čije je pravo ugroženo: Medijska kuća u kojoj je zaposlen/a:
Redakcija lista Danas List Danas
Pol: Mesto događaja:
0 Beograd
Vrsta povrede: Izvor:
Verbalna pretnja Danas
Opis situacije:
27.8.2023. - Redakciji Danasa stigle su pretnje na društvenoj mreži Fejsbuk, kao komentar na tekst "Kakva je uloga SPC u tragičnim događajima na Kosovu". Na tekst je pristigao veliki broj uvredljivih komentara upućene novinarima i redakciji Danasa. A jedan je bio i preteće sadržine na društvenoj mreži Fejsbuk: „Posle spaljivanja neće ni pomena biti od njih“.
Vlasti su obaveštene:
Da

29.9.2023. - Identifikovan je osumjičeni za izvršenje krivičnog dela Ugrožavanje sigurnosti iz čl. 138 st. 3 u vezi st. 1 KZ RS. Izvršen je pretres stana i drugih prostorija koje je osumnjičeni koristio, i određeno je zadržavanje u policijskim prostorijama do 48 časova po nalogu Posebnog tužilaštva za VTK. Lice je saslušano u PT VTK i tužilaštvo je predložilo pritvor.
Slučaj je procesuiran:
Da

Da li su medijska udruženja obaveštena i kako su reagovala:
28.9.2023. - NUNS je osudio pretnje i ponovo apelovao na ponašanje visokih predstavnika vlasti i pozvao ih, kao i sve političke aktere da prestanu sa targetiranjem novinara jer način na koji to čine predstavlja direktno ugrožavanje bezbednosti.

PRIJAVITE SLUČAJ PUTEM ON-LINE FORMULARA

Nezavisno udruženje novinara Srbije u okviru projekta Besplatna pravna pomoć, svojim članovima pruža uslugu besplatnog zastupanja na sudu.

Zastupanje tuženih članova NUNS-a na sudu obuhvata:

  • zastupanje u sudskim postupcima protiv novinara, urednika i drugih medijskih radnika u medijskopravnim sporovima i
  • sastav podnesaka i zastupanje u disciplinskim postupcima poslodavaca kod poslodavaca protiv novinara, urednika i drugih medijskih radnika.

Više informacija o mehanizmu pružanja usluge besplatnog zastupanja na sudu možete potražiti OVDE.

Ukoliko vam je potrebno zastupanje na sudu molimo vas da popunite on-line formular.

Da li popunjavate formular u svoje ime?

Pol

Prepišite ovaj kod: