BAZENUNS.RS

 

DETALJI NAPADA
Ime novinara čije je pravo ugroženo: Medijska kuća u kojoj je zaposlen/a:
Danas List Danas
Pol: Mesto događaja:
0 Beograd
Vrsta povrede: Izvor:
Pritisak Danas
Opis situacije:
27.9.2023. - Predsednik Srbije Aleksandr Vučić je gostujući na Radio-televiziji Srbije u emisiji Oko rekao da list Danas radi protiv sopstvene države. On je izjavio: „Pustite to što mene napadate, ali što to radite svojoj zemlji. Mislite da sam ja tema i meta zato što sam ružan, debeo ili ne znam kakav? Ne, već je tema i meta Srbija, da bude uništena. To je suština svega. Da vas pitam da mi pokažete novine na albanskom, a da su ovakve. Kod njih demokratija cveta, a kod nas navodno ne.”
Vlasti su obaveštene:
Da

Slučaj je procesuiran:
Da

Da li su medijska udruženja obaveštena i kako su reagovala:
28.9.2023. - NUNS je osudio ponašanje visokih predstavnika vlasti i pozvao ih, kao i sve političke aktere da prestanu sa targetiranjem novinara jer način na koji to čine predstavlja direktno ugrožavanje bezbednosti. NUNS je istakao da predstavnici vlasti svojim nastupima kreiraju mete za dalje napade na novinare s obzirom na to da se neprijateljska atmosfera prema novinarima i medijima prenosi i na građane koji im prete, posebno na društvenim mrežama.

PRIJAVITE SLUČAJ PUTEM ON-LINE FORMULARA

Nezavisno udruženje novinara Srbije u okviru projekta Besplatna pravna pomoć, svojim članovima pruža uslugu besplatnog zastupanja na sudu.

Zastupanje tuženih članova NUNS-a na sudu obuhvata:

  • zastupanje u sudskim postupcima protiv novinara, urednika i drugih medijskih radnika u medijskopravnim sporovima i
  • sastav podnesaka i zastupanje u disciplinskim postupcima poslodavaca kod poslodavaca protiv novinara, urednika i drugih medijskih radnika.

Više informacija o mehanizmu pružanja usluge besplatnog zastupanja na sudu možete potražiti OVDE.

Ukoliko vam je potrebno zastupanje na sudu molimo vas da popunite on-line formular.

Da li popunjavate formular u svoje ime?

Pol

Prepišite ovaj kod: