BAZENUNS.RS

 

DETALJI NAPADA
Ime novinara čije je pravo ugroženo: Medijska kuća u kojoj je zaposlen/a:
Ana Novaković TV N1
Pol: Mesto događaja:
Ženski Beograd
Vrsta povrede: Izvor:
Pritisak TV N1
Opis situacije:
8.9.2023. - Prvooptuženi u slučaju Jovanjica Predrag Koluvija, njegov advokat Vladimir Đukanović i Informer TV su optužili novinarku N1 Anu Novaković da je na skupu podrške inspektoru Milanu Isakovu okupljenim građanima i opoziciji izdavala direktive kad da zvižde i vređaju Koluviju. Najpre je na Tviteru objavio snimak Koluvijin advokat Vladimir Đukanović i napisao "Naravno, za N1 je potrebna predstava pa njihova 'nezavisna novinarka' pokazuje ko ide, šta da se snima i izdaje direktive. Neverovatno!" Naime na snimku se vidi novinarka N1 Ana Novaković koja izveštava sa suđenja za Jovanjicu, a sporan trenutak za advokata Đukanovića je dolazak prvooptuženog Koluvije ispred Specijalnog suda, kada novinarka N1 Ana Novaković kaže „Evo ga Koluvija“ a potom rukom pokazuje snimatelju da dolazi Koluvija i kaže „snimaj“. Takođe na televiziji Informer pušten je isti snimak a Predrag Koluvija je u istoj emisiji izjavio: "To njihovo izveštavanje zadnje četiri godine, to je režirano izveštavanje, oni nisu novinari, oni su režiseri". Dodao je: "Oni na komandu novinara zvižde i kreću da viču…".
Vlasti su obaveštene:
Ne

Slučaj je procesuiran:
Ne

Da li su medijska udruženja obaveštena i kako su reagovala:

PRIJAVITE SLUČAJ PUTEM ON-LINE FORMULARA

Nezavisno udruženje novinara Srbije u okviru projekta Besplatna pravna pomoć, svojim članovima pruža uslugu besplatnog zastupanja na sudu.

Zastupanje tuženih članova NUNS-a na sudu obuhvata:

  • zastupanje u sudskim postupcima protiv novinara, urednika i drugih medijskih radnika u medijskopravnim sporovima i
  • sastav podnesaka i zastupanje u disciplinskim postupcima poslodavaca kod poslodavaca protiv novinara, urednika i drugih medijskih radnika.

Više informacija o mehanizmu pružanja usluge besplatnog zastupanja na sudu možete potražiti OVDE.

Ukoliko vam je potrebno zastupanje na sudu molimo vas da popunite on-line formular.

Da li popunjavate formular u svoje ime?

Pol

Prepišite ovaj kod: