BAZENUNS.RS

 

DETALJI NAPADA
Ime novinara čije je pravo ugroženo: Medijska kuća u kojoj je zaposlen/a:
Nebojša Todorović TV Nova S
Pol: Mesto događaja:
Muški Beograd
Vrsta povrede: Izvor:
Fizički napad Nova S
Opis situacije:
Novinar Nova.rs je na utakmici Crvena zvezda – Baskonija, doživeo je fizički nasrtaj i izbacivanje iz Arene od strane obezbeđenja na samom pres ulazu Štark arene. Pripadnik obezbeđenja saopštio je da je ulazak novinarima Nova S na utakmicu zabranjen od strane kluba i da nikako ne smeju da puste novinara koji inače ima sezonsku akreditaciju za 2023/2024. Zamoljen je bio da stane u stranu, što je i učinio, do dolaska nekog iz kluba, iako je prošao skener na ulazu za novinare. Prilikom razgovora sa pripadnikom obezbeđenja upalio je kameru na mobilnom telefonu, uperenu izričito u pod, kako ne bi snimao lica koja to ne žele. Rečeno mu je da ne sme da uđe na utakmicu, što je poštovao, i da čeka, što je takođe poštovao dok je slušao objašnjenja, a kada nije želeo da ugasi snimanje telefona okrenutog ka podu došlo je do incidenta. Pripadnik obezbeđenja ga je zgrabio za ruku i oteo telefon a odmah potom je grubo guran s leđa i izbačen sa novinarskog ulaza. Svi prisutni, pa čak i pripadnici Žandarmerije na novinarskom ulazu, bili su zatečeni viđenim i upotrebnom sile takozvanih redara uz pomenuto oduzimanja telefona. Telefon je potom vraćen na lični zahtev, ali nakon što je iz memorije telefona obrisano sve zabeleženo do prethodne večeri. Potom je negirano sve što se dogodilo, iako je bilo prisutnih svedoka. Novinar poseduje validnu sezonsku akreditaciju izdatu od strane KK Crvena zvezda, sa sve slikom, imenom i prezimenom, pri čemu je i obavešten o neformalnoj dozvoli organizacije Evrolige da nosiocima takvih akreditacija niko ne može da zabrani prisustvo utakmicama Crvene zvezde, o šta su se iz kluba oglušili i novinaru je uz naknadno pokazivanje njegove slike od strane redara objašnjeno kako je – zabranjen. Posle incidenta se pojavio i PR KK Crvena zvezda Igor Vujčin i naveo da Nova.rs i dalje ima zabranu prisustva utakmicama i praćenja kluba, iako je iz Evrolige rečeno drugačije.
Vlasti su obaveštene:
Da

Slučaj je procesuiran:
Ne

Da li su medijska udruženja obaveštena i kako su reagovala:

PRIJAVITE SLUČAJ PUTEM ON-LINE FORMULARA

Nezavisno udruženje novinara Srbije u okviru projekta Besplatna pravna pomoć, svojim članovima pruža uslugu besplatnog zastupanja na sudu.

Zastupanje tuženih članova NUNS-a na sudu obuhvata:

  • zastupanje u sudskim postupcima protiv novinara, urednika i drugih medijskih radnika u medijskopravnim sporovima i
  • sastav podnesaka i zastupanje u disciplinskim postupcima poslodavaca kod poslodavaca protiv novinara, urednika i drugih medijskih radnika.

Više informacija o mehanizmu pružanja usluge besplatnog zastupanja na sudu možete potražiti OVDE.

Ukoliko vam je potrebno zastupanje na sudu molimo vas da popunite on-line formular.

Da li popunjavate formular u svoje ime?

Pol

Prepišite ovaj kod: