BAZENUNS.RS

 

DETALJI NAPADA
Ime novinara čije je pravo ugroženo: Medijska kuća u kojoj je zaposlen/a:
Mediji Junajted grupe Agencija Mediji iz Junajted grupe
Pol: Mesto događaja:
0 Beograd
Vrsta povrede: Izvor:
Verbalna pretnja TV N1, Happy televizija
Opis situacije:
Predsednik Srbije ALeksandar VUčić je u emisiji Ćirilica na televiziji Hepi 06.02.2024. godine targetirao medije iz Junajted grupe, a pored njih pominjući i strane medije poput britanskog Gardijana i nemačkog Frankfurter Algemane Cajtunga. Medije iz Junajted grupe targetirao je kao one koji napadajući njega napadaju interese države Srbije, što može da napravi konfuziju i nejasnoću kod građana, a pa samim tim i ozbiljnije posledice. „U svakom ratu, u svakoj bici, potrebna je prevlast u vazduhu, to ćemo u politici da nazovemo, novac, potrebna vam je pešadija, a to je stanje na terenu, i potreban vam je „fire power“, a to je artiljerija, tenkovi i sve drugo, a to su vam mediji“, pojasnio je Vučić. I onda je umesto durbina razvukao štap, pa objasnio da velike sile imaju novac, region interese, da se Srbija razoružava, da su tu domaći izdajnici, a onda, za predsednika najvažnije, mediji – svetski lažu, a regionalni, objašnjava, koncentrisanom paljbom svakodnevno tuku po Vučiću i Srbiji. „A ja vas pitam šta mislite zašto napadaju Vučića? Što sam ružan i debeo, dobro sve to jesam, ali da li stvrano mislite da me zato napadaju?! Ne, nego me napadaju zato što čuvam i štitim Srbiju. A vi, ako analizirate šta radi Junajted grupa i svi oni koji su pod direktnim stranim uticajem, oni nikakvu ideju nemaju, nikakav program i plan nemaju. Jedan dan Vučić izdajnik, treba da ratujemo za Kosovo, sutra ‘đubre jedno’ ratovaćemo zbog njega na Kosovu, vratiće nas u devedesete, potpuno kontradiktorni stavovi“, kazao je u prepoznatljivom stilu Vučić.
Vlasti su obaveštene:
Ne

Slučaj je procesuiran:
Ne

Da li su medijska udruženja obaveštena i kako su reagovala:

PRIJAVITE SLUČAJ PUTEM ON-LINE FORMULARA

Nezavisno udruženje novinara Srbije u okviru projekta Besplatna pravna pomoć, svojim članovima pruža uslugu besplatnog zastupanja na sudu.

Zastupanje tuženih članova NUNS-a na sudu obuhvata:

  • zastupanje u sudskim postupcima protiv novinara, urednika i drugih medijskih radnika u medijskopravnim sporovima i
  • sastav podnesaka i zastupanje u disciplinskim postupcima poslodavaca kod poslodavaca protiv novinara, urednika i drugih medijskih radnika.

Više informacija o mehanizmu pružanja usluge besplatnog zastupanja na sudu možete potražiti OVDE.

Ukoliko vam je potrebno zastupanje na sudu molimo vas da popunite on-line formular.

Da li popunjavate formular u svoje ime?

Pol

Prepišite ovaj kod: