BAZENUNS.RS

 

DETALJI NAPADA
Ime novinara čije je pravo ugroženo: Medijska kuća u kojoj je zaposlen/a:
Slavomir Kostić On-line Regionalna informativna agencije JUGpress
Pol: Mesto događaja:
Muški Niš
Vrsta povrede: Izvor:
Pritisak Ljiljana Stojanović, Regionalna informativna agencija JUGpress
Opis situacije:
Velimir Bulatović, otac bivšeg poslanika Srpske napredne stranke i visokog funkcionera te stranke iz Vranjske Banje Slaviše Bulatovića, uputio je novinaru Regionalne informativne agencije JUGpress Slavomiru Kostiću sledeću poruku: „Autor teksta u Jugpresu S.K. kada doživi svoj biološki kraj, svako ko bi hteo da za njega kaže neku lepu reč na njegovom odru, morao bi da slaže”. Bulatović je spornu poruku objavio na svom Facebook profilu. Sporna poruka usledila je nakon protestnog skupa održanog u Vranjskoj Banji, ispred kuće Slaviše Bulatovića. Protest je organizovala ćerka Čedomira Cvetkovića, čiji je potpis, prema njenim rečima, bio falsifikovan na dokumentu koji je omogućio porodici Bulatović da od Grada Vranja otkupi deo školskog dvorišta i na njemu sagradi kuću. Kostić je izveštavao sa tog protesta, a pitanjem otkupa zemljišta bavi se već dve godine unazad. Pre nego što je objavio spornu poruku Bulatović je redakciji sajta JUGPress poslao mejl u kome je naveo da će podneti tužbu ukoliko nastave da na dosadašnji način izveštavaju o toj temi. Glavna urednica redakcije JUGPress Ljiljana Stojanović uputila je Bulatovića da može poslati demanti koji će biti objavljen, na šta je on odgovorio da su novinari srbomrsci. Pred niškim tužilaštvom vodi se predistražni postupak protiv službenice Gradske uprave Grada Vranja, zbog postojanja osnova sumnje da je izvršila krivično delo zloupotrebe službenog položaja, kao i protiv Slaviše Bulatovića zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično delo zloupotrebe službenog položaja u pomaganju.
Vlasti su obaveštene:
Ne

Slučaj je procesuiran:
Ne

Da li su medijska udruženja obaveštena i kako su reagovala:

PRIJAVITE SLUČAJ PUTEM ON-LINE FORMULARA

Nezavisno udruženje novinara Srbije u okviru projekta Besplatna pravna pomoć, svojim članovima pruža uslugu besplatnog zastupanja na sudu.

Zastupanje tuženih članova NUNS-a na sudu obuhvata:

  • zastupanje u sudskim postupcima protiv novinara, urednika i drugih medijskih radnika u medijskopravnim sporovima i
  • sastav podnesaka i zastupanje u disciplinskim postupcima poslodavaca kod poslodavaca protiv novinara, urednika i drugih medijskih radnika.

Više informacija o mehanizmu pružanja usluge besplatnog zastupanja na sudu možete potražiti OVDE.

Ukoliko vam je potrebno zastupanje na sudu molimo vas da popunite on-line formular.

Da li popunjavate formular u svoje ime?

Pol

Prepišite ovaj kod: