BAZENUNS.RS

 

DETALJI NAPADA
Ime novinara čije je pravo ugroženo: Medijska kuća u kojoj je zaposlen/a:
Vuk Cvijić Novine Radar
Pol: Mesto događaja:
Muški Beograd
Vrsta povrede: Izvor:
Fizički napad https://n1info.rs/vesti/napadnut-novinar-radara-vuk-cvijic/
Opis situacije:
Vuk Z. Cvijić, novinar medija „Radar”, fizički je napadnut na ulici u centru Beograda. Cvijić je izjavio za medije da ga je pesnicom u glavu udario Milan Lađević, jedan od suvlasnika izdavača medija Srpski telegraf i Republika.rs. Nakon udarca, novinar je pao na zemlju. Cvijić je naglasio da Lađeviđa poznaje od ranije i da nisu u ličnom sukobu. Rekao je da je kritičnom prilikom prolazio ulicom (pored kafića u kome je Lađević sedeo), a da mu se napadač pre udarca unosio u lice i vređao ga. Potencijalni razlog napada Cvijić vidi u činjenici da je pisao o bivšem načelniku novosadske policije Slobodanu Malešiću - Lađevićevom kumu. U tim tekstovima spominje se i Lađević. Cvijić je o događaju obavestio člana Stalne radne grupe za bezbednost novinara Verana Matića. Policija je ubrzo izašla na teren, a podršku kolegi pružili su i novinari iz nedeljnog lista „Radar”. Prema pisanju nedeljnika „Radar”, glavni javni tužilac Višeg javnog tužilaštva u Beogradu Nenad Stefanović dao je nalog za postupanje Prvom osnovnom javnom tužilaštvu u Beogradu. Lađević negira navode da je fizički nasrnuo na Cvijića. Kaže da ga je Cvijić provocirao i da su u jednom trenutku počeli jedan drugom da se unose u lice. Fizičkog obračuna, navodno, nije bilo. Uputan kako je onda Cvijić pao, Lađević je za portal „Raskrikavanje” izjavio da mu to nije poznato.
Vlasti su obaveštene:
Da

Slučaj je procesuiran:
Da

Da li su medijska udruženja obaveštena i kako su reagovala:

PRIJAVITE SLUČAJ PUTEM ON-LINE FORMULARA

Nezavisno udruženje novinara Srbije u okviru projekta Besplatna pravna pomoć, svojim članovima pruža uslugu besplatnog zastupanja na sudu.

Zastupanje tuženih članova NUNS-a na sudu obuhvata:

  • zastupanje u sudskim postupcima protiv novinara, urednika i drugih medijskih radnika u medijskopravnim sporovima i
  • sastav podnesaka i zastupanje u disciplinskim postupcima poslodavaca kod poslodavaca protiv novinara, urednika i drugih medijskih radnika.

Više informacija o mehanizmu pružanja usluge besplatnog zastupanja na sudu možete potražiti OVDE.

Ukoliko vam je potrebno zastupanje na sudu molimo vas da popunite on-line formular.

Da li popunjavate formular u svoje ime?

Pol

Prepišite ovaj kod: