BAZENUNS.RS

 

DETALJI NAPADA
Ime novinara čije je pravo ugroženo: Medijska kuća u kojoj je zaposlen/a:
Anita Đukić On-line Info Centrala
Pol: Mesto događaja:
Ženski Jagodina
Vrsta povrede: Izvor:
Verbalna pretnja Cenzolovka
Opis situacije:
25.11.2018. - Pretnje urednici portala Info Cnetrala Aniti Đukić upućene su u komentarima ispod teksta „Skandal u VIVO šoping parku – pretukao bračni par jer su se pobunili što njegova deca maltretiraju psa“. Iako tekst nije bio potpisan, Anitu Đukić su anonimni komentatori povezali sa autorstvom teksta i počeli da upućuju pretnje. Nakon što je u jednom komentaru navedeno kako svi u Jagodini znaju „da ih je pretukao M.T.“, usledila je pretnja: "Ajde bato posto ga spominjes a po ip adresi znam gde zivis i ko si! Jel smes da mu to kazes u lice. Nego ko pi***ca iz misije rupe da ga ocrnis a. Sad i znamo ko si i gde zivis, ziveli hakeri. Ce da te pita tebe M sto ovoliko volis da jedes go…na ahahahaha..." Da bi nakon toga usledio komentar: „Da, Anita, mi svi imamo potrebu da pišemo jedno isto, a samo imamo pravo na jedan komentar, džaba se kriješ ispod ’Jagodinca’ i ’Jagodinka’ znamo da je to ANITA KOJA JE I PISALA OVAJ CLANAK . M.T. ovog puta nije kriv i možeš samo da im zavidiš na troje dece i sto ih štite...“ Kako je Anita Đukić navela za portal Cenzolovku ostali uvredljivi komentari i pretnje na sajtu nisu objavljeni. A nakon toga počele su da stižu pretnje putem SMS-a. Navela je: „Neke od pretnji upućene su sa tzv. skrivenih brojeva, a jedna poruka, koju sam takođe dostavila policiji, glasila je: ’Sutra idem kod Aleksandra Vučića i posle toga se više nećeš baviti tim poslom’“.
Vlasti su obaveštene:
Da

Slučaj je prijavljen policiji.
Slučaj je procesuiran:
Ne

Da li su medijska udruženja obaveštena i kako su reagovala:

PRIJAVITE SLUČAJ PUTEM ON-LINE FORMULARA

Nezavisno udruženje novinara Srbije u okviru projekta Besplatna pravna pomoć, svojim članovima pruža uslugu besplatnog zastupanja na sudu.

Zastupanje tuženih članova NUNS-a na sudu obuhvata:

  • zastupanje u sudskim postupcima protiv novinara, urednika i drugih medijskih radnika u medijskopravnim sporovima i
  • sastav podnesaka i zastupanje u disciplinskim postupcima poslodavaca kod poslodavaca protiv novinara, urednika i drugih medijskih radnika.

Više informacija o mehanizmu pružanja usluge besplatnog zastupanja na sudu možete potražiti OVDE.

Ukoliko vam je potrebno zastupanje na sudu molimo vas da popunite on-line formular.

Da li popunjavate formular u svoje ime?

Pol

Prepišite ovaj kod: