BAZENUNS.RS

 

DETALJI NAPADA
Ime novinara čije je pravo ugroženo: Medijska kuća u kojoj je zaposlen/a:
Jelena Diković Novine Danas
Pol: Mesto događaja:
Ženski Beograd
Vrsta povrede: Izvor:
Pritisak Ugrožena novinarka
Opis situacije:
Beograd, 02.03.2020. - Novinarki Danas-a Jeleni Diković prišao je nepoznati muškarac i sa daljine maanje od metar je pratio dok je pokušaval da intervjuiše sagovornike ispred zgrade Psecijalnog suda u Beogradu. U dva navrata novinarka je pokušavala da se pomeri i nastavi intervju, međutim muškarac je nastavio da je prati i sve vreme stajao u njenoj neposrednoj blizini (na pola metra ili manje). N anjeno pitanje zašto to radi i ko je, nepoznati muškarac je postao neprijatan i govoreći kako on ima pravo da stoji tu pored njih i ko je ona da njega pita kako se zove: ,, Kada budeš službeno lice, onda možeš da mi se obratiš'' rekao je novinarki danasa. Kada mu je rekal da će se pomeriti, muškara je odgovorio da ne može da mu zabrani da krene za njima.
Vlasti su obaveštene:
Ne

Slučaj je procesuiran:
Ne

Da li su medijska udruženja obaveštena i kako su reagovala:
NUNS je objavio saopštenje u kojem je zatražila hitnu istragu i identifikovanje osobe koja je zastrašivala koleginicu Diković ispred zgrade Specijalnog suda i zahtevamo pojačene mere bezbednosti ispred zgrade suda.

PRIJAVITE SLUČAJ PUTEM ON-LINE FORMULARA

Nezavisno udruženje novinara Srbije u okviru projekta Besplatna pravna pomoć, svojim članovima pruža uslugu besplatnog zastupanja na sudu.

Zastupanje tuženih članova NUNS-a na sudu obuhvata:

  • zastupanje u sudskim postupcima protiv novinara, urednika i drugih medijskih radnika u medijskopravnim sporovima i
  • sastav podnesaka i zastupanje u disciplinskim postupcima poslodavaca kod poslodavaca protiv novinara, urednika i drugih medijskih radnika.

Više informacija o mehanizmu pružanja usluge besplatnog zastupanja na sudu možete potražiti OVDE.

Ukoliko vam je potrebno zastupanje na sudu molimo vas da popunite on-line formular.

Da li popunjavate formular u svoje ime?

Pol

Prepišite ovaj kod: