BAZENUNS.RS

 

DETALJI NAPADA
Ime novinara čije je pravo ugroženo: Medijska kuća u kojoj je zaposlen/a:
Danijel Radić i Robert Bajtai TV KTV Zrenjanin
Pol: Mesto događaja:
Muški Zrenjanin
Vrsta povrede: Izvor:
Fizički napad UNS
Opis situacije:
Zrenjaninska policija uhapsila je reportera i kamermana KTV-a po prijavi iz gradske lokalne samouprave, jer su navodno odbili da izvrše obaveznu dezinfekciju prilikom ulaska u zgradu Gradske uprave. Novinarima je određen pritvor od 48 časova, a tužilaštvo je navelo da postoji sumnja da su izvršili krivično delo nepostupanje po zdravstvenim propisima za vreme epidemije Međutim na snimcima ove televizije iz Gradske kuće u Zrenjaninu vidi se da reporter ima masku i rukavice, a istovremeno je očigledno da mnogi od zaposlenih i funkcionera u upravi nisu propisano zaštićeni. Vlasnica KTV-a Danica Radić kaže da su njeni radnici uhapšeni pod lažnom optužbom da se nisu dezinfikovali i da je na delu zloupotreba vanrednog stanja iz osvete zbog nedavnog izveštavanja ove televizije o sumnjivim poslovima prilikom izgradnje fabrike vode. Ekipa KTV-a je u Gradsku kuću došla da uzme izjavu od čelnika vlasti povodom najave održavanja javne licitacije za zakup državnog poljoprivrednog zemljišta uprkos vanrednom stanju, što je tema od javnog interesa, i pridržavala se mera zaštite zbog epidemije, i očigledno da ne postoji nijedan opravdani razlog da se oni krivično gone. Nakon dva dana od strane tužilaštva podneta je krivična prijava zbog osnovane sumnje da su izvršili krivično delo nepostupanja po zdravstvenim propisima za vreme epidemije, a novinari su pušteni iz pritvora da se brane sa slobode u redovnom postupku.
Vlasti su obaveštene:
Da

Nadležni organi nisu reagovali na ovu vrstu arbitrarnog postupanja i pritvaranja novinara
Slučaj je procesuiran:
Ne

Da li su medijska udruženja obaveštena i kako su reagovala:
Udruženja su reagovala saopštenjima

PRIJAVITE SLUČAJ PUTEM ON-LINE FORMULARA

Nezavisno udruženje novinara Srbije u okviru projekta Besplatna pravna pomoć, svojim članovima pruža uslugu besplatnog zastupanja na sudu.

Zastupanje tuženih članova NUNS-a na sudu obuhvata:

  • zastupanje u sudskim postupcima protiv novinara, urednika i drugih medijskih radnika u medijskopravnim sporovima i
  • sastav podnesaka i zastupanje u disciplinskim postupcima poslodavaca kod poslodavaca protiv novinara, urednika i drugih medijskih radnika.

Više informacija o mehanizmu pružanja usluge besplatnog zastupanja na sudu možete potražiti OVDE.

Ukoliko vam je potrebno zastupanje na sudu molimo vas da popunite on-line formular.

Da li popunjavate formular u svoje ime?

Pol

Prepišite ovaj kod: