BAZENUNS.RS

 

DETALJI NAPADA
Ime novinara čije je pravo ugroženo: Medijska kuća u kojoj je zaposlen/a:
Ana Lalić On-line Nova S
Pol: Mesto događaja:
0 Novi Sad
Vrsta povrede: Izvor:
Verbalna pretnja N1
Opis situacije:
Novinarka Nova S Ana Lalić uhapšena 1. aprila uveče posle 22h nakon izvršenog pretresa stana od strane pripadnika policije. Novinarka je zadržana tu noć u pritvoru pod sumnjom širenja panike zbog iznetih podataka u autorskom tekstu o situaciji u Kliničkom centru Vojvodine u Novom sadu. Hapšenje sprovedeno na osnovu obaveštenja Kliničkog centra nadležnom osnovnom tužilaštvu i MUP-u u Novom Sadu. Puštena je na slobodu narednog dana kada se od strane nadležnih shvatilo da privođenje i zadržavanje nije bilo neophodno. Nakon pretresa novinarki su oduzeti mobilni telefon i laptop. Prema njenim rečima, istražni organi su insistirali na podacima o izvorima koji su prosledili informacije o stanju u KC. U narednim danima na novinarku je izvršen veoma veliki pritisak sa više strana, posebno od najviših predstavnika vlasti i njima naklonjenih medija.
Vlasti su obaveštene:
Da

Tužilaštvo je odmah uočilo načinjenu grešku u vezi sa preteranom reakcijom, hapšenjem i zadržavanjem novinarke u pritvoru. Nakon dve nedelje, slučaj protiv novinarke je odbačen što dodatno govori o neprimerenoj reakciji i arbitrarnom postupanju
Slučaj je procesuiran:
Ne

Da li su medijska udruženja obaveštena i kako su reagovala:
Udruženja su reagovala saopštenjima i pozivima da se novinarka Lalić pusti iz pritvora

PRIJAVITE SLUČAJ PUTEM ON-LINE FORMULARA

Nezavisno udruženje novinara Srbije u okviru projekta Besplatna pravna pomoć, svojim članovima pruža uslugu besplatnog zastupanja na sudu.

Zastupanje tuženih članova NUNS-a na sudu obuhvata:

  • zastupanje u sudskim postupcima protiv novinara, urednika i drugih medijskih radnika u medijskopravnim sporovima i
  • sastav podnesaka i zastupanje u disciplinskim postupcima poslodavaca kod poslodavaca protiv novinara, urednika i drugih medijskih radnika.

Više informacija o mehanizmu pružanja usluge besplatnog zastupanja na sudu možete potražiti OVDE.

Ukoliko vam je potrebno zastupanje na sudu molimo vas da popunite on-line formular.

Da li popunjavate formular u svoje ime?

Pol

Prepišite ovaj kod: