BAZENUNS.RS

 

DETALJI NAPADA
Ime novinara čije je pravo ugroženo: Medijska kuća u kojoj je zaposlen/a:
Bojana Pavlović On-line Krik
Pol: Mesto događaja:
Ženski Beograd
Vrsta povrede: Izvor:
Pretnja imovini Krik, Bojana Obradović
Opis situacije:
BEOGRAD, 10.06.2020. - Novinarki portala KRIK Bojani Pavlović je 10. juna uveče oko deset sati nepoznati muškarac oduzeo telefon nakon što je fotografisala sina predsednika Srbije Danila Vučića kako u društvu Aleksandra Vidojevića gleda fudbalski derbi u jednom kafeu u Beogradu. Kako je NUNS-u potvrđeno Bojana Pavlović ih je fotografisala sa ulice, zabeležila kako sede zajedno u kafiću i otišla. Ubrzo su je zaustavila trojica muškaraca koji su se predstavili kao službena lica. Pavlović je pokazala svoju novinarsku legitimaciju, ali su joj rekli da mora da sačeka patrolu i da će ,,najverovatnije biti privedena''.  Policajcima su se zatim pridružila još dvojica nepoznatih muškaraca i jedan od novopridošlih joj je oteo telefon iz ruke, na šta policajci ne samo da nisu reagovali već su prema rečima novinarke gotovo neprimetno udaljili sa mesta događaja. Posle kraće rasprave telefon joj je vraćen, ali tek nakon što je to odobrio Aleksandar Vidojević, koji je takođe prišao da se obrati novinarki Pavlović. Novinarka KRIK-a piše tekstove u vezi sa ratom kriminalnih klanova u Srbiji i Crnoj Gori. Protiv Vidojevića se vodi sudski proces za demoliranje jednog noćnog kluba a on se, prema navodima KRIK-a, vodi u bazi policije Srbije kao član crnogorskog kavačkog klana. Slučaj predstavlja primer osnovanih sumnji u činjenje različitih dela ali i teškog oblika pritiska na novinarku Bojanu Pavlović. O incidentnom događaju su obavešteni nadležni organi i Stalna radna grupa za bezbednosti novinara.
Vlasti su obaveštene:
Da

Ne. Policija nije preduzela očekivane radnje.
Slučaj je procesuiran:
Ne

Da li su medijska udruženja obaveštena i kako su reagovala:

PRIJAVITE SLUČAJ PUTEM ON-LINE FORMULARA

Nezavisno udruženje novinara Srbije u okviru projekta Besplatna pravna pomoć, svojim članovima pruža uslugu besplatnog zastupanja na sudu.

Zastupanje tuženih članova NUNS-a na sudu obuhvata:

  • zastupanje u sudskim postupcima protiv novinara, urednika i drugih medijskih radnika u medijskopravnim sporovima i
  • sastav podnesaka i zastupanje u disciplinskim postupcima poslodavaca kod poslodavaca protiv novinara, urednika i drugih medijskih radnika.

Više informacija o mehanizmu pružanja usluge besplatnog zastupanja na sudu možete potražiti OVDE.

Ukoliko vam je potrebno zastupanje na sudu molimo vas da popunite on-line formular.

Da li popunjavate formular u svoje ime?

Pol

Prepišite ovaj kod: