BAZENUNS.RS

 

DETALJI NAPADA
Ime novinara čije je pravo ugroženo: Medijska kuća u kojoj je zaposlen/a:
Dušan Mlađenović Agencija TV N1
Pol: Mesto događaja:
Muški Beograd
Vrsta povrede: Izvor:
Verbalna pretnja N1
Opis situacije:
BEOGRAD,26.05.2020. -Novinaru Dušanu Mlađenoviću u nekoliko navrata prišao je čovek koji ga je vređao i pretio.  Tri puta u periodu od dva meseca novinaru je prilazio muškarac srednjih godina i govorio da je  izdajnik zato što radi na TV N1. Prvi put se to dogodilo početkom marta na uglu Njegoševe i Nevesinjske ulice kada se obratio rečimo: "Dečko, kako te nije sramota, da li si ti Šiptar ili Balija kad radiš na toj američkoj izdajničkoj televiziji. Ko te plaća?'' Drugi put se desilo 26. maja dok je šetao sa sinom koji je vozio trotinet kada je isti taj muškarac krenuo da dobacuje "Ispalo ti je 1000 Đilasovih evra", "Reci mi da li si ti Šiptar kad radiš na izdajničkoj televiziji. Treba da te je sramota". Narednom dana isto lice je ponovo prišlo Mlađenoviću i izreklo nove pretnje i uvrede. N1 je potom saopštila da je Prvom osnovnom javnom tužilaštvu u Beogradu podneta krivična prijava protiv NN lica zbog uznemiravanja novinara N1 Dušana Mlađenovića. Prvo osnovno tužilaštvo u Beogradu je saopštilo da je Vladimiru Drakuliću, koji je novinaru TV N1 Dušanu Mlađenoviću prilazio dva puta na ulici, vređao ga i nazivao izdajnikom, danas određen pritvor nakon saslušanja. Drakulić je osumnjičen za krivičnog delo proganjanje.
Vlasti su obaveštene:
Da

Da. Nakon podnete krivične prijave, lice ya koje se sumnja ej uhapšeno i određen mu je pritvor.
Slučaj je procesuiran:
Da

Da li su medijska udruženja obaveštena i kako su reagovala:
Udruženja su reagovlaa saopštenjima u kojima su pozvala nadležne organe da reaguju.

PRIJAVITE SLUČAJ PUTEM ON-LINE FORMULARA

Nezavisno udruženje novinara Srbije u okviru projekta Besplatna pravna pomoć, svojim članovima pruža uslugu besplatnog zastupanja na sudu.

Zastupanje tuženih članova NUNS-a na sudu obuhvata:

  • zastupanje u sudskim postupcima protiv novinara, urednika i drugih medijskih radnika u medijskopravnim sporovima i
  • sastav podnesaka i zastupanje u disciplinskim postupcima poslodavaca kod poslodavaca protiv novinara, urednika i drugih medijskih radnika.

Više informacija o mehanizmu pružanja usluge besplatnog zastupanja na sudu možete potražiti OVDE.

Ukoliko vam je potrebno zastupanje na sudu molimo vas da popunite on-line formular.

Da li popunjavate formular u svoje ime?

Pol

Prepišite ovaj kod: