BAZENUNS.RS

 

DETALJI NAPADA
Ime novinara čije je pravo ugroženo: Medijska kuća u kojoj je zaposlen/a:
Saša Mikić Radio Radio DIR Ruma
Pol: Mesto događaja:
Muški Kikinda
Vrsta povrede: Izvor:
Fizički napad Danas, Saša Mikić
Opis situacije:
KIKINDA,21.06. - Novinar Saša Mikić fizički je napadnut i pretučen pri vršenju svog novinarskog posla. Oko 16 časova,  21.  juna, novinar Radija DIR Saša Mikić je došao na lokalno  biračko mesto sa ciljem da izveštava o procesu glasanja u Kikindi. Predstavio se i pokazao novinarsku identifikaciju tražeći izjavu od predsednika biračkog odbora na tom biračkom mestu. Predsednik ga je najpre primio u improvizovanoj kancelariji, međutim bez neke posebne namere da dalje komunicira sa novinarem. Dok je Mikić odlazio sa birališta, u hodniku prostorije su ga sačekala tri muškarca, uhvatili za ruke i grubo izvukli napolje. Prema njegovoj izjavi dvojica muškarca su ga držala, a treći direktno udario u lice nakon čega su usledili udarci po celom telu ostavljajući mu posekotine i modrice.  Prilikom napada Mikić je sateran ka rubu dvorišta gde je obliven krvlju verbalno vređan od strane jednom od muškaraca kojeg je novinar i uspeo da slika. Napad je u međuvremenu prijavljen i na mesto incidenta veoma brzo su stigli i policajci i uzeli izjavu od napadnutog novinara. Nakon ukazivanja lekarske pomoći u bolnici, Mikić je pozvan u policijsku stanicu da identifikuje trojicu muškaraca od lica koja su pozvana da se u stanicu jave, međutim u postupku identifikacije nije prepoznao napadače.
Vlasti su obaveštene:
Da

Da. U ponedeljak 20. jula 2020. godine od novinara je u nadležnom osnovnom tužilaštvu uzeta izjava.
Slučaj je procesuiran:
Da

Da li su medijska udruženja obaveštena i kako su reagovala:
Udruženja su reagovlaa saopštenjima podrške Saši Mikiću i zahtevima da nadležne institucije istraže napad i otkriju napadače

PRIJAVITE SLUČAJ PUTEM ON-LINE FORMULARA

Nezavisno udruženje novinara Srbije u okviru projekta Besplatna pravna pomoć, svojim članovima pruža uslugu besplatnog zastupanja na sudu.

Zastupanje tuženih članova NUNS-a na sudu obuhvata:

  • zastupanje u sudskim postupcima protiv novinara, urednika i drugih medijskih radnika u medijskopravnim sporovima i
  • sastav podnesaka i zastupanje u disciplinskim postupcima poslodavaca kod poslodavaca protiv novinara, urednika i drugih medijskih radnika.

Više informacija o mehanizmu pružanja usluge besplatnog zastupanja na sudu možete potražiti OVDE.

Ukoliko vam je potrebno zastupanje na sudu molimo vas da popunite on-line formular.

Da li popunjavate formular u svoje ime?

Pol

Prepišite ovaj kod: