BAZENUNS.RS

 

DETALJI NAPADA
Ime novinara čije je pravo ugroženo: Medijska kuća u kojoj je zaposlen/a:
Nikola Mitić i Matija Gačić On-line Južne vesti
Pol: Mesto događaja:
Muški Niš
Vrsta povrede: Izvor:
Verbalna pretnja Južne vesti
Opis situacije:
NIŠ, 21.05.2020. - Fotograf i novinar Južnih vesti verbalno su napadnuti u dvorištu Osnovne škole "Stefan Nemanja" u Nišu, kada su fotografisali ljude sa spiskovima ispred biračkog mesta. Novinari su uočili ljude koji drže papire na kojima su tabele sa određenim spiskovima sa imenima i podacima. Nakon postavljenog pitanja šta se nalazi na tim spiskovima i odgovora gospoše, Fotograf sa načinio snimak. Pitanje i fotografije razbesneli su osobe koje su nosile spisak sa imenima i prezimenima osoba, adresama i brojevima telefona. Nedugo potom osoba koja se predstavila kao suprug gospođe kojoj su postavljen pitanja pokušao da otme fotoaparat i pri tome verbalno napao novinare. U pitanju je bio stariji muškarac koji je rukom uporno pokušavao da foto-reporteru Južnih vesti Matiji Gačiću iz ruku otme foto-aparat pri čemu je preteći izgovorio "šta se mangupiraš?" i "briši te slike". Novinari su uspeli da sačine i audio-snimak koji je uhvatio trenutak napada. Novinar Mitić kaže da su nakon toga usledile i psovke, ali i pretnje poput "polomiću ti noge". Po usmenoj prijavi telefonom policija je brzo izašla na teren, uzela izjavu od napadnutog novinara i fotografa, a zatim je pronašla i samog napadača koji je mirno izlazio iz dvorišta Osnovne škole "Stefan Nemanja", gde se incident i odigrao.
Vlasti su obaveštene:
Da

Da. Policija je izvršila uviđaj, saslušala napadnute novinare i napadača.
Slučaj je procesuiran:
Da

Da li su medijska udruženja obaveštena i kako su reagovala:

PRIJAVITE SLUČAJ PUTEM ON-LINE FORMULARA

Nezavisno udruženje novinara Srbije u okviru projekta Besplatna pravna pomoć, svojim članovima pruža uslugu besplatnog zastupanja na sudu.

Zastupanje tuženih članova NUNS-a na sudu obuhvata:

  • zastupanje u sudskim postupcima protiv novinara, urednika i drugih medijskih radnika u medijskopravnim sporovima i
  • sastav podnesaka i zastupanje u disciplinskim postupcima poslodavaca kod poslodavaca protiv novinara, urednika i drugih medijskih radnika.

Više informacija o mehanizmu pružanja usluge besplatnog zastupanja na sudu možete potražiti OVDE.

Ukoliko vam je potrebno zastupanje na sudu molimo vas da popunite on-line formular.

Da li popunjavate formular u svoje ime?

Pol

Prepišite ovaj kod: