BAZENUNS.RS

 

DETALJI NAPADA
Ime novinara čije je pravo ugroženo: Medijska kuća u kojoj je zaposlen/a:
Milan Srdić i Lazar Vukadinović RTV RTS
Pol: Mesto događaja:
Muški Novi Sad
Vrsta povrede: Izvor:
Fizički napad RTS
Opis situacije:
NOVI SAD, 8. jul 2020. - Dopisnici RTS-a iz Novog Sada novinar Milan Srdić i snimatelj Lazar Vukadinović fizički i verbalno su napadnuti dok su izveštavali sa protesta ispred gradske skupšitne u Novom Sadu 8. jula. Pream Srdićevim rečima, dok su prilazili gradskoj kući razni ljudi su nam dobacivali - Džeki Čen, gde ste sinoć, da li se RTs konačno setio da izveštava, na šta je novinar svima ljubazno odgovarao. Kada smo prišli gotovo do centra samog događaja, da bismo snimili što bolji materijal, krenuli su i jači verbalni napadi. Srdić je demonstrantima pokušao objasni da se ja slaže sa njima da javni servis treba da prati ono što se dešava ispred na protestima, naročito u Beogradu i da sada imaju priliku da kažu šta žele jer i RTS sad tu i prenosi. Međutim, dekomnstrante to nije zanimalo i krenuo je fizički napad na Lazara Vukadinovića snimatelja. Otrgnuta mu je kamera iz ruke, zadata udarac i tom prilikom je i povredjena ruka,Demonstranti su šutirali kameru, a Srdića gurali pri čemu su mu iščupali mikrofon iz ruku. Nakon toga prišli su drugi građani i uzeli u zaštitu novinare nakon čega su se novinari udaljili a incidentna situacija smirila.
Vlasti su obaveštene:
Da

Da
Slučaj je procesuiran:
Da

Da li su medijska udruženja obaveštena i kako su reagovala:
Novinarska udruženja reagovala su saopštenjima u kojima su ukazali na napad i pozvali nadležne da preduzmu mere iz svojih nadležnosti.

PRIJAVITE SLUČAJ PUTEM ON-LINE FORMULARA

Nezavisno udruženje novinara Srbije u okviru projekta Besplatna pravna pomoć, svojim članovima pruža uslugu besplatnog zastupanja na sudu.

Zastupanje tuženih članova NUNS-a na sudu obuhvata:

  • zastupanje u sudskim postupcima protiv novinara, urednika i drugih medijskih radnika u medijskopravnim sporovima i
  • sastav podnesaka i zastupanje u disciplinskim postupcima poslodavaca kod poslodavaca protiv novinara, urednika i drugih medijskih radnika.

Više informacija o mehanizmu pružanja usluge besplatnog zastupanja na sudu možete potražiti OVDE.

Ukoliko vam je potrebno zastupanje na sudu molimo vas da popunite on-line formular.

Da li popunjavate formular u svoje ime?

Pol

Prepišite ovaj kod: