BAZENUNS.RS

 

DETALJI NAPADA
Ime novinara čije je pravo ugroženo: Medijska kuća u kojoj je zaposlen/a:
Žikica Stevanović, Luka Predja i Relja Pekić Agencija BETA
Pol: Mesto događaja:
Muški Beograd
Vrsta povrede: Izvor:
Fizički napad Beta
Opis situacije:
BEOGRAD, 8. jula 2020. - Novinar Bete Žikica Stevanović prebijen je od strane pripadnika policije na protestu koj započeo ispred Narodne skupštine,ai snimatelji Luka Pređa i Relja Pekić su zadobili udarce palicama (pendrecima). Oko 23 časa, nakon što je policija počela da potiskuje demonstrante sa Bulevara kralja Aleksandra ka parku Tašmajdan novinar Stevanović se u jednom trenutku našao okružen policijom, te da su obližnje ulice bile poptuno blokirane i i krenuo je ka Elektrotejničkom fakultetu gde je kod Pravnog fakulteta i naišao na policiju. Stevanović je sve vreme držao svoju novinarsku legitimaciju, pres karticu agencije Beta, a kad su prišli Žikica je rekao: ,,nemojte, novinar!'' Žikica kaže da je upozorio policajce, mahao legitimacijom, ipak službenici na to nisu reagovali na način na koji je očekivao, već su prema njegovim rečima čak bili i brutalniji kad su to videli. Novinar je izjavio da je prvo dobio udarac po ramenu, zatim po glavi, refleksno, a i da ne ispada da se ne opire, pao je na zemlju. Kad je pao na zemlju službenici Žandarmerije su nastavili da zadaju udarce. To je trajalo 15-ak sekundi, nakon čega su prestali i uputili se dublje ka Bulevaru Kralja Aleksandra. Jedan pripadnik MUP-a se vraća i dok je novinar još uvek bio na zemlji, u tom trenutku krvav, policajac se vraća i u tom trenutku je kad je Stevanović ponovio da je novinar, da ne bude zabune, ponovo počeo da ga udara pendrekom. Stevanoviću su u pomoć prišli građani i kolege Pređa i Pekić nakon čega su mu pomogli da ode do klinike Anlave i sanira povrede. Žikica Stevanović je podneo prijavu usmeno na zapisnik u policijskoj stanici. Njegove kolege Luka Pređa i Relja Pekić su pretrpeli više udaraca palicom (pendrekom) od strane policajaca, međutim na srežu prošli su bez težih povreda.
Vlasti su obaveštene:
Da

Slučaj je procesuiran:
Da

Da li su medijska udruženja obaveštena i kako su reagovala:
Novinarska udruženja su oštro reagovala saopštenjima

PRIJAVITE SLUČAJ PUTEM ON-LINE FORMULARA

Nezavisno udruženje novinara Srbije u okviru projekta Besplatna pravna pomoć, svojim članovima pruža uslugu besplatnog zastupanja na sudu.

Zastupanje tuženih članova NUNS-a na sudu obuhvata:

  • zastupanje u sudskim postupcima protiv novinara, urednika i drugih medijskih radnika u medijskopravnim sporovima i
  • sastav podnesaka i zastupanje u disciplinskim postupcima poslodavaca kod poslodavaca protiv novinara, urednika i drugih medijskih radnika.

Više informacija o mehanizmu pružanja usluge besplatnog zastupanja na sudu možete potražiti OVDE.

Ukoliko vam je potrebno zastupanje na sudu molimo vas da popunite on-line formular.

Da li popunjavate formular u svoje ime?

Pol

Prepišite ovaj kod: