BAZENUNS.RS

 

DETALJI NAPADA
Ime novinara čije je pravo ugroženo: Medijska kuća u kojoj je zaposlen/a:
Nikola Stevanović On-line Portal Bujanovačke
Pol: Mesto događaja:
Muški Bujanovac
Vrsta povrede: Izvor:
Verbalna pretnja Portal Bujanovačke
Opis situacije:
BUJANOVAC, 24. 7. 2020. - Novinara portala Bujanovačke Nikolu Stevanovića verbalno je napala i pretila osoba koja sedela u društvu policajaca koji nisu reagovali na pretnje. Nepoznata osoba, za koju se kasnije utvrdilo da je saobraćajni policajac koja je sedela u bašti u društvu dvojice policijskih službenika na dužnosti, uputila pretnje, dok je fotografisao bašte kafića zbog vanredne situacije. policajci nisu reagovali na ove pretnje, ni kada je rekao da je novinar i za koju medijsku kuću radi. Prema rečima Stevanovića, lice u civilu je izjavilo: –Šta radiš ti, šta slikaš, beži da ti ne dođem sad da ti pokažem ja, da te polomim. Nemoj sad da ti ustanem '' dok su se policajci sa kojima je ta osoba sedela smejali. Stevanović je odmah nakon incidenta prijavio slučaj u policijskoj stanici. Nedugo nakon toga utvrdjeno je da je lice koje je pretilo saobraćajni policajac. Sutradan 25. 7. MUP Srbije i PU Vranje izdalo je saopštenje u kojem se navodi da je osoba koja je pretila novinaru Bujanovačkih saobraćajni policajac A.B, protiv koga će biti podneta krivična prijava po nalogu nadležnog tužilaštva „zbog postojanja osnova sumnje da je počinio krivično delo ugrožavanje sigurnosti na štetu Nikole Stevanovića“. U saopštenju se navodi i da je Policijska uprava u Vranju, postupajući po prijavi novinara portala „Bujanovačke“ Nikole Stevanovića, preduzela sve mere i radnje u cilju rasvetljavanja svih okolnosti prijavljenog događaja.
Vlasti su obaveštene:
Da

Da. PU Vranje je postupila po prijavi, utvrdila identitet lica koje je pretilo i dostavilo tužilaštvu prijavu.
Slučaj je procesuiran:
Da

Da li su medijska udruženja obaveštena i kako su reagovala:
NUNS je objavio saopštenje u kojem se napad osuđuje i nadležne institucije pozivaju da ispitaju sve okolnosti slučaja i preduzmu odgovarajuće mere.

PRIJAVITE SLUČAJ PUTEM ON-LINE FORMULARA

Nezavisno udruženje novinara Srbije u okviru projekta Besplatna pravna pomoć, svojim članovima pruža uslugu besplatnog zastupanja na sudu.

Zastupanje tuženih članova NUNS-a na sudu obuhvata:

  • zastupanje u sudskim postupcima protiv novinara, urednika i drugih medijskih radnika u medijskopravnim sporovima i
  • sastav podnesaka i zastupanje u disciplinskim postupcima poslodavaca kod poslodavaca protiv novinara, urednika i drugih medijskih radnika.

Više informacija o mehanizmu pružanja usluge besplatnog zastupanja na sudu možete potražiti OVDE.

Ukoliko vam je potrebno zastupanje na sudu molimo vas da popunite on-line formular.

Da li popunjavate formular u svoje ime?

Pol

Prepišite ovaj kod: