BAZENUNS.RS

 

DETALJI NAPADA
Ime novinara čije je pravo ugroženo: Medijska kuća u kojoj je zaposlen/a:
Jeton Ismaili On-line Folonline
Pol: Mesto događaja:
Muški Veliki Trnovac
Vrsta povrede: Izvor:
Verbalna pretnja Portal Bujanovačke
Opis situacije:
Veliki Trnovac, 13. 8. 2020. - U četvrtak 13. avgusta oko 14 časova dvojica ljudi upali su u porodičnu kuću novinara Jetona Ismailija koji je u tom trenutnu bio odsutan i njegovoj supruzi koja je tu bila zajedno sa ćerkom pretili smrću i uputili gnusne uvrede i poruke šta očekuje Jetona i njihovu porodicu nakon čega su se udaljili. Prema rečima novinara, pretnje su upućene zbog teksta koji je na portalu Folonline objavljen nekoliko dana pre ovog događaja. Za objavljeni tekst Ismaili kaže da nema nikakve veze sa napadačima a napominje i da je porodica u šoku i strahu od eskalacije i težih napada. Ministarstvo unutrašnjih poslova je po primljenoj prijavi veoma brzo reagovalo i uzelo izjave od porodice Ismaili. Nešto kasnije novinar je otišao i do policijske stanice u Bujanovcu i od nadležnih zatražio zaštitu s obzirom na težinu pretnji, strah porodice Ismaili od daljih napada i da je identitet napadača poznat te da žive u istom selu kao i porodica Ismaili. Nezavisno udruženje novinara Srbije pozdravlja brzu reakciju policije i očekuje da nadležno tužilaštvo u saradnji sa MUP-om nastave da rade brzo i preduzmu neophodne mere i radnje kako bi se porodica Ismaili zaštitila, ispitale sve okolnosti slučaja a slučaj što pre dovede u fazu rešavanja. Pravni tim NUNS-a će obavestiti kontakt tačke u Tužilaštvu i policiji, i nastaviti da prati dalje postupanje.
Vlasti su obaveštene:
Da

Da
Slučaj je procesuiran:
Da

Da li su medijska udruženja obaveštena i kako su reagovala:
Udruženja su reagovala saopštenjima

PRIJAVITE SLUČAJ PUTEM ON-LINE FORMULARA

Nezavisno udruženje novinara Srbije u okviru projekta Besplatna pravna pomoć, svojim članovima pruža uslugu besplatnog zastupanja na sudu.

Zastupanje tuženih članova NUNS-a na sudu obuhvata:

  • zastupanje u sudskim postupcima protiv novinara, urednika i drugih medijskih radnika u medijskopravnim sporovima i
  • sastav podnesaka i zastupanje u disciplinskim postupcima poslodavaca kod poslodavaca protiv novinara, urednika i drugih medijskih radnika.

Više informacija o mehanizmu pružanja usluge besplatnog zastupanja na sudu možete potražiti OVDE.

Ukoliko vam je potrebno zastupanje na sudu molimo vas da popunite on-line formular.

Da li popunjavate formular u svoje ime?

Pol

Prepišite ovaj kod: