BAZENUNS.RS

 

DETALJI NAPADA
Ime novinara čije je pravo ugroženo: Medijska kuća u kojoj je zaposlen/a:
Dinko Gruhonjić Udruženje NDNV
Pol: Mesto događaja:
Muški Novi Sad
Vrsta povrede: Izvor:
Verbalna pretnja NDNV
Opis situacije:
U noći između ponedeljka i utorka nepoznate osobe ispisale grafite mržnje i nacionalne netrpeljivosti na ulazu u zgradu u kojoj živi programski direktor Nezavisnog društva novinara Vojvodine Dinko Gruhonjić. Na samom ulazu u zgradu, na delu zida i staklenim vratima ispisane su poruke  "Pi*do ustaška ovo nije tvoj grad ni zemlja" i "Smrade konjušarski", uz koje su ispisani keltski krst i svastika koji predstavljaju nacističke simbole, a ispisano je i "Ratko Mladić srpski heroj". Na ovaj način ugrožena je bezbednost novinara  Dinka Gruhonjića i njegove porodice, a postoji sumnja da je izvršeno više krivičnih dela uključujući i izazivanje nacionalne, rasne i verske netrpeljivosti, kao i oblik diskriminacije. Slučaj je prijavljen policiji i javnom tužilaštvu kao napad na novinara u vezi sa poslom koji obavlja. Prema do sada dostupnim informacijama MUP je hitno eagovao i izvršio uviđaj. Prema navodima advokata Dinka Gruhonjića, kao pretpostavljeni razlog za napad i uvrede je tekst  objavljen na portalu VOICE, čiji je Gruhonjić glavni i odgovorni urednik. Tekst je objavljen pod naslovom "Novi Sad - nacionalšovinistička palanka koja slavi genocid?" i u njemu se analizira problematičan sadržaj grafita koji se pojavljuju u Novom Sadu. Zastupnik i oštećeni novinar očekuju brzu i hitnu reakciju policije i tužilaštva i pronalaženje učinilaca.
Vlasti su obaveštene:
Da

Da, MUP je po primljenoj prijavi izašao i izvršio uviđaj.
Slučaj je procesuiran:
Da

Da li su medijska udruženja obaveštena i kako su reagovala:

PRIJAVITE SLUČAJ PUTEM ON-LINE FORMULARA

Nezavisno udruženje novinara Srbije u okviru projekta Besplatna pravna pomoć, svojim članovima pruža uslugu besplatnog zastupanja na sudu.

Zastupanje tuženih članova NUNS-a na sudu obuhvata:

  • zastupanje u sudskim postupcima protiv novinara, urednika i drugih medijskih radnika u medijskopravnim sporovima i
  • sastav podnesaka i zastupanje u disciplinskim postupcima poslodavaca kod poslodavaca protiv novinara, urednika i drugih medijskih radnika.

Više informacija o mehanizmu pružanja usluge besplatnog zastupanja na sudu možete potražiti OVDE.

Ukoliko vam je potrebno zastupanje na sudu molimo vas da popunite on-line formular.

Da li popunjavate formular u svoje ime?

Pol

Prepišite ovaj kod: