BAZENUNS.RS

 

DETALJI NAPADA
Ime novinara čije je pravo ugroženo: Medijska kuća u kojoj je zaposlen/a:
Ekipa TV N1 TV N1
Pol: Mesto događaja:
0 Srbobran
Vrsta povrede: Izvor:
Pritisak TV N1
Opis situacije:
4.1.2021. - Parastosu i obeležavanju godišnjice Racije u Bačkoj (kada su 1942. godine mađarski fašisti ubili oko 4.500 ljudi - Srba, Jevreja i Roma) u Crkvi Svetog Bogojavljenja Gospodnjeg u Srbobranu, televiziji N1 nije bilo dozvoljeno da uđe u portu. Starešina Hrama Jovan Kezan je rekao da N1 ne može u portu. Tom prilikom je sekretar Eparhije Bačke Vladan na pitanje novinarke ekipe N1 televizije zašto njihova ekipa ne može da uđe u dvorište crkve rekao: "zato što se samo vi ponašate na način na koji se ponašate“, a kada je upitan kako se to N1 ponaša, odgovorio je: „Pa pogledajte vi vaše objave o SPC i dovoljno je da sagledate vaše ponašanje“. Zatim je na pitanje novinarke zašto prave razlike između medija rekao: „Ne pravimo razliku, mi samo želimo da sve protekne u miru, a vaša televizija do sad nikada nijedan naš događaj koji smo organizovali nije prikazala na taj način da je on protekao u miru…. TV N1 nema šta da traži u portama SPC na teritoriji Eparhije Bačke, tačka“. Parastosu i obeležavanju godišnjice prisustvovali su i predsednik Skupštine Vojvodine Ištvana Pastora i predsednik Pokrajinske vlade Igora Mirovića koji su, iako im je bilo ukazano da ekipi N1 nije omogućen pristup, ignorisali ceo slučaj.
Vlasti su obaveštene:
Da

Slučaj je procesuiran:
Ne

Da li su medijska udruženja obaveštena i kako su reagovala:
04.1.2021. - NUNS je osudio postupak Srpske pravoslavne crkve, eparhije Bačke i naveo da smatra da niko u Srbiji, pa ni SPC kao deo društva, nema pravo da na takav način vrši diskriminaciju pojedinih medija i sprečavaju slobodu informisanja. NUNS je zahtevao od vrha Srpske pravoslavne crkve da hitno obrazloži ovaj postupak i da osudi diskriminaciju kojoj su izloženi novinari N1. Takođe, NUNS je osudio i postupak predsednika Skupštine Vojvodine Ištvana Pastora i predsednika Pokrajinske vlade Igora Mirovića koji su ignorisali ceo slučaj.

PRIJAVITE SLUČAJ PUTEM ON-LINE FORMULARA

Nezavisno udruženje novinara Srbije u okviru projekta Besplatna pravna pomoć, svojim članovima pruža uslugu besplatnog zastupanja na sudu.

Zastupanje tuženih članova NUNS-a na sudu obuhvata:

  • zastupanje u sudskim postupcima protiv novinara, urednika i drugih medijskih radnika u medijskopravnim sporovima i
  • sastav podnesaka i zastupanje u disciplinskim postupcima poslodavaca kod poslodavaca protiv novinara, urednika i drugih medijskih radnika.

Više informacija o mehanizmu pružanja usluge besplatnog zastupanja na sudu možete potražiti OVDE.

Ukoliko vam je potrebno zastupanje na sudu molimo vas da popunite on-line formular.

Da li popunjavate formular u svoje ime?

Pol

Prepišite ovaj kod: