BAZENUNS.RS

 

DETALJI NAPADA
Ime novinara čije je pravo ugroženo: Medijska kuća u kojoj je zaposlen/a:
Jelena Zorić TV N1
Pol: Mesto događaja:
Ženski Beograd
Vrsta povrede: Izvor:
Pritisak N1 i Jelena Zorić
Opis situacije:
18.01.2021. - Svetislav Bojić, advokat prvookrivljenog u slučaju “Jovanjica” - Predraga Koluvije, podneo krivičnu tužbu protiv novinarke Jelene Zorić. Naime, ova tužba je usledila nakon što je protiv dotičnog advokata N1 televizija podnela disciplinsku prijavu Advokatskoj komori Beograda, zbog načina na koji se Bojić obraćao novinarki, prenoseći joj pozdrave Koluvije iz zatvora, tvrdeći da ko god mu se zamerio nije dobro prošao. Podsećamo, Predrag Koluvija, većinski vlasnik poljoprivrednog dobra "Jovanjica", optužen da je organizovao kriminalnu grupu koja je neovlašćeno proizvodila i prodavala narkotike, a o ovom postupku je izveštavala novinarka Jelena Zorić.
Vlasti su obaveštene:
Ne

Slučaj je procesuiran:
Ne

Da li su medijska udruženja obaveštena i kako su reagovala:
19.01.2021. - NUNS je izrazio zabrinutost zbog pritisaka koji se vrše na novinarku i da je krivična prijava očigledan primer površnog iIi zlonamernog korišćenja zakona kako bi se izvršio dodatni pritisak na nju zbog posla koji obavlja u javnom interesu. NUNS je zahtevao da se prestane sa hroničnim progonom novinarke.

PRIJAVITE SLUČAJ PUTEM ON-LINE FORMULARA

Nezavisno udruženje novinara Srbije u okviru projekta Besplatna pravna pomoć, svojim članovima pruža uslugu besplatnog zastupanja na sudu.

Zastupanje tuženih članova NUNS-a na sudu obuhvata:

  • zastupanje u sudskim postupcima protiv novinara, urednika i drugih medijskih radnika u medijskopravnim sporovima i
  • sastav podnesaka i zastupanje u disciplinskim postupcima poslodavaca kod poslodavaca protiv novinara, urednika i drugih medijskih radnika.

Više informacija o mehanizmu pružanja usluge besplatnog zastupanja na sudu možete potražiti OVDE.

Ukoliko vam je potrebno zastupanje na sudu molimo vas da popunite on-line formular.

Da li popunjavate formular u svoje ime?

Pol

Prepišite ovaj kod: