BAZENUNS.RS

 

DETALJI NAPADA
Ime novinara čije je pravo ugroženo: Medijska kuća u kojoj je zaposlen/a:
Mediji u Kragujevcu Više medija Mediji u Kragujevcu
Pol: Mesto događaja:
0 Kragujevac
Vrsta povrede: Izvor:
Pritisak Cenzolovka
Opis situacije:
22.1.2021. - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić posetio je Kragujevac i sastao se sa episkopom šumadijskim gospodinom Jovanom. Oni su u pratnji gradonačelnika Kragujevca Nikole Dašića obišli Spomen-park u Šumaricama i Crkvu Svetih novomučenika kragujevačkih, za koju će država obezbediti novčanu pomoć. Ovom događaju prisustvovali su samo novinari tri medijske kuće – Radio-televizije Srbije, Tanjuga i Televizije Pink. Nijedan kragujevački medij nije dobio poziv za ovaj događaj, a po pisanju Cenzolovke to su potvrdili i dopisnici drugih nacionalnih medija. 26.1.2021. - Gradonačelnik Kragujevca Nikola Dašić je na pitanje novinara zbog čega nisu bili pozvani rekao da organizacija nije bila u rukama Grada i da on zbog toga ne može da odgovori na to pitanje. Dok je Cenzolovka dobila informaciju i iz Šumadijske eparhije da ni oni nisu organizovali posetu, a na pitanja upućenim Predsedništvu da li su oni organizovali posetu i zbog čega nisu poziv dobili kragujevački mediji još uvek nisi dobili odgovore. (https://www.cenzolovka.rs/pritisci-i-napadi/diskriminacija-novinara-u-kragujevcu-vucic-zove-samo-probrane-beogradske-medije-koji-postavljaju-pozeljna-pitanja/)
Vlasti su obaveštene:
Ne

Slučaj je procesuiran:
Ne

Da li su medijska udruženja obaveštena i kako su reagovala:

PRIJAVITE SLUČAJ PUTEM ON-LINE FORMULARA

Nezavisno udruženje novinara Srbije u okviru projekta Besplatna pravna pomoć, svojim članovima pruža uslugu besplatnog zastupanja na sudu.

Zastupanje tuženih članova NUNS-a na sudu obuhvata:

  • zastupanje u sudskim postupcima protiv novinara, urednika i drugih medijskih radnika u medijskopravnim sporovima i
  • sastav podnesaka i zastupanje u disciplinskim postupcima poslodavaca kod poslodavaca protiv novinara, urednika i drugih medijskih radnika.

Više informacija o mehanizmu pružanja usluge besplatnog zastupanja na sudu možete potražiti OVDE.

Ukoliko vam je potrebno zastupanje na sudu molimo vas da popunite on-line formular.

Da li popunjavate formular u svoje ime?

Pol

Prepišite ovaj kod: