BAZENUNS.RS

 

DETALJI NAPADA
Ime novinara čije je pravo ugroženo: Medijska kuća u kojoj je zaposlen/a:
Ekipa RTS-a RTV RTS
Pol: Mesto događaja:
0 Jarinje
Vrsta povrede: Izvor:
Pritisak RTS, KoSSev, Svetlana Vukmirović
Opis situacije:
15.2.2021. - Ekipa RTS-a je 15. februara u 12:30h stigla na administartivni prelaz Jarinje na kojem je zadržana a Kosovska policija im nije dozolila ulazak na teritoriju Kosova. Novinarka koja predvodi ekipu, Svetlana Vukmirović, je za NUNS rekla da nemaju objašnjenje zašto su zadržani. Ona je podsetila da je unazad dve godine više puta zaustavljana i zadržavana na pola sata do sat, bez ikakvog obrazloženja, te da je ovo prvi put da ovako dugo čekaju, ali i da se provere na punktu tiču isključivo nje. Posle četiri dana čekanja na administrativnom prelazu Jarinje, ekipi RTS-a je zvanično saopšteno da ne može da uđe na Kosovo i Metohiju, jer nisu dostavili zahtev oficiru za vezu Dejanu Pavićeviću i najavili dolazak 72 sata ranije. Novinarka Svetlana Vukmirović je navela za KoSSev da se Priština u svom odgovoru poziva na briselski Sporazum o zvaničnim posetama kojim je dogovoreno pravilo o najavi dolaska.Ona je navela da da im je to rečeno usmeno, ali i dat papir da potpišu, a što oni nisu hteli s obzirom na to da je, kako je navela, bilo na albanskom jeziku, koji nisu razumeli svi članovi ekipe. Pomenutim sporazumom a ni drugim dokumentima dogovorenim u Briselu nije predviđeno ovo pravilo za novinare i druge medijske radnike.
Vlasti su obaveštene:
Da

Slučaj je procesuiran:
Ne

Da li su medijska udruženja obaveštena i kako su reagovala:
17.2.2021. - NUNS je pozvao predstavnike vlasti i nadležne insititucije Kosova da omoguće novinarima da nesmetano rade svoj posao. NUNS je upozorio da novinarska profesija ne služi za politička potkusurivanja i ubiranje poena, već da izveštava časno i verodostojno o događajima koji su od javnog značaja za javnost.

PRIJAVITE SLUČAJ PUTEM ON-LINE FORMULARA

Nezavisno udruženje novinara Srbije u okviru projekta Besplatna pravna pomoć, svojim članovima pruža uslugu besplatnog zastupanja na sudu.

Zastupanje tuženih članova NUNS-a na sudu obuhvata:

  • zastupanje u sudskim postupcima protiv novinara, urednika i drugih medijskih radnika u medijskopravnim sporovima i
  • sastav podnesaka i zastupanje u disciplinskim postupcima poslodavaca kod poslodavaca protiv novinara, urednika i drugih medijskih radnika.

Više informacija o mehanizmu pružanja usluge besplatnog zastupanja na sudu možete potražiti OVDE.

Ukoliko vam je potrebno zastupanje na sudu molimo vas da popunite on-line formular.

Da li popunjavate formular u svoje ime?

Pol

Prepišite ovaj kod: