BAZENUNS.RS

 

DETALJI NAPADA
Ime novinara čije je pravo ugroženo: Medijska kuća u kojoj je zaposlen/a:
KRIK On-line KRIK
Pol: Mesto događaja:
0 Beograd
Vrsta povrede: Izvor:
Pritisak KRIK
Opis situacije:
9.3.2021. - Na Tv Pink-u 9. marta u Nacionalnom dnevniku je emitovan prilog, koji je ponovljen nekoliko puta u jutarnjem programu 10. marta, u kojem je iznet niz informacija o Mreži za istraživanje kriminala i korupcije (KRIK) kojim se oni dovode u vezu sa Veljkom Belivukom koji je uhapšen zbog više krivičnih dela i sa kriminalnim klanom, nakon čega je više tabloida nastavilo istu kampanju protiv redakcije KRIK, i na taj način su ozbiljno ugrozili bezbednost novinara ove redakcije. Kampanja je usledila nakon što je u jednom intervjuu Nenad Markovića, otac jednog od nestalih mladića Strahinje Markovića, između ostalog, spomenuo poziv misterioznog čoveka koji se predstavio kao Veljko, predloživši mu da priču o nestanku svog sina podele sa redakcijom istraživačkog medija Krik. U prilogu na Tv Pink-u KRIK se povezuje sa kriminalnim klanovima, predstavljen je kao glasilo koje je u službi kriminalnih klanova i celа situacijа је upoređena sa periodom koje je prethodilo ubistvu Zorana Đinđića. Takođe, više provladinih tabloida objavilo je na naslovnim stranama svojih izdanja za 10. mart navode da Belivuk sarađuje s portalom KRIK – da je to njegov „privatni medij“, s kojim ima „tajni dil“ i da „rade sa kriminalcima i njihovim saradnicima da bi ugrozili predsednika Vučića i njegovu porodicu“.
Vlasti su obaveštene:
Da

Slučaj je procesuiran:
Ne

Da li su medijska udruženja obaveštena i kako su reagovala:
9.3.2021. - Najpre je predsednik NUNS-a Željko Bodrožić izjavio da je pokrenuta zaumna i veoma opasna akcija povezivanja nezavisnih i profesionalnih novinara sa kriminalnom grupom Veljka Belivuka, i naveo da očekuje da se državna tužiteljka Zagorka Dolovac i postupajući tužilac u predmetu Mladen Nenadić pod hitno oglase i skinu nacrtanu metu sa novinarki i novinara Krika, ali i upozore državne funkcionere i njima poslušne medije da ne remete i dezavuišu istragu o zločinima i krivičnim delima organizovanih kriminalnih grupa. Zatim je 10. marta Koalicija novinarskih i medijskih udruženja najoštrije osudila klevetničku kampanju provladinih medija protiv redakcije KRIK, pozvali su Republičko javno tužilaštvo da demantuje potpuno neutemeljene i opasne insinuacije o povezanosti KRIK-a sa kriminalnim grupama, a Ministarstvo unutrašnjih poslova da preduzme sve mere kako bi novinari i redakcija portala bili zaštićeni, jer je im nakon bezobzirne i opasne podmetačine bezbednost ozbiljno ugrožena. Takođe, naveli su da očekuju da se pod hitno oglasi Ministarstvo kulture i informisanja i osudi kampanju blaćenja i zastrašivanja koja je pokrenuta protiv KRIK-a i uzme u zaštitu targetirane novinare. Koalicija je obavestila međunarodne organizacije i asocijacije o novom brutalnom ataku na nezavisne i profesionalne novinare u Srbiji.

PRIJAVITE SLUČAJ PUTEM ON-LINE FORMULARA

Nezavisno udruženje novinara Srbije u okviru projekta Besplatna pravna pomoć, svojim članovima pruža uslugu besplatnog zastupanja na sudu.

Zastupanje tuženih članova NUNS-a na sudu obuhvata:

  • zastupanje u sudskim postupcima protiv novinara, urednika i drugih medijskih radnika u medijskopravnim sporovima i
  • sastav podnesaka i zastupanje u disciplinskim postupcima poslodavaca kod poslodavaca protiv novinara, urednika i drugih medijskih radnika.

Više informacija o mehanizmu pružanja usluge besplatnog zastupanja na sudu možete potražiti OVDE.

Ukoliko vam je potrebno zastupanje na sudu molimo vas da popunite on-line formular.

Da li popunjavate formular u svoje ime?

Pol

Prepišite ovaj kod: