BAZENUNS.RS

 

23. 12. 2015. www.juznevesti.comKomentari (0)

Bivši direktor Toplane osuđen za pretnje novinaru

Zbog pretnji koje su uputili uredniku "Južnih vesti" Predragu Blagojeviću nepravosnažno su na zatvorske kazne osuđeni bivši direktor niške Toplane Milutin Ilić, visoki funkcioner niškog SNS Dobrivoje Stanimirović i "privatni detektiv" Mija Janković.

Milutin Ilić u razgovoru sa novinarima (foto: www.juznevesti.com)

Milutin Ilić u razgovoru sa novinarima (foto: www.juznevesti.com)

Sva trojica su osuđena na 6 meseci zatvora, ali uslovno. To znači da kazna neće biti izvršena ukoliko u naredne dve godine ne počine krivično delo.


Krivi su zato što su sa umišljajem i u uračunljivom stanju, ozbiljnim pretnjama da će napasti na život i telo, ugrozili sigurnost Predraga Blagojevića - piše u presudi.

 

Ilić, Stanimirović i Janković su pred sudom negirali krivicu, a na ovu presudu su uložili žalbu. Iako postoje snimci pretnji koje su uputili, oni su pred sudom tvrdili da to nisu izjavili. U čemu je bio problem?


Nakon što je pisao seriju tekstova o korupciji, spornim nabavkama neobičnih alkoholnih pića i partijskim zapošljavanjima u niškoj Toplani, novinar Južnih vesti Predrag Blagojević je aprila prošle godine prijavio policiji da je primio niz pretnji.


Najpre je tadašnji direktor Toplane Milutin Ilić pitao Blagojevića: "Da ste takvu stvar objavili u Americi, da li biste živi dočekali jutro?".


Na pitanje novinara da li to da shvati kao pretnju, Ilić je odgovorio: "Da vi kažete da ja lažem, a ja da vas milujem i mazim, to neće moći".


Dan kasnije su Blagojevića pozvala dvojica muškaraca koji su se predstavili kao "pukovnik Dobrivoje iz Prištine" i "telohranitelj Mija Janković" - i "upozorili" ga da se "ne igra takvim stvarima", da je "državi napravio problem" i da se "ne igra vatrom".


Prvobitno oslobođeniSudija Marija Svilar Petković je juna 2014. godine oslobodila krivice svu trojicu, zaključujući da Stanimirovićeve i Jankovićeve poruke nisu predstavljale pretnje, već su "samo naglašavale osetljivosti teme", dok je obrazloženje za Ilića bilo još kreativnije.


I sama činjenica da je okrivljeni u svom pitanju upućenom oštećenom pretpostavljeni događaj locirao u drugoj državi, ukazuje na njegovu svest da pravni sistem Srbije ne toleriše protivzakonito i samovlasno protivpravnog ponašanja - zaključila je sudija.


Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) je ovakvu presudu ocenilo kao "sudsku toleranciju pretnji novinarima".
Apelacioni sud je novembra prošle godine tu presudu poništio, zaključujući da je "nejasna" i "zasnovana na pogrešno i nepotpuno utvrđenom činjeničnom stanju".


Ponovoljeno suđenje je ubrzo preuzela sudija Ana Vukojičić, a u Osnovnom sudu kažu da je do promene sudije došlo po "redovnoj proceduri".


Komentari (0) OSTAVI KOMENTAR


Ostavi komentar

NUNS zadržava pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni na veb sajtu.
Neće biti objavljivani komentari koji sadrže govor mržnje, pretnje, uvrede i psovke.
Očekujemo da tekstovi budu pravopisno i gramatički ispravni.
Komentari objavljeni na ovom veb sajtu predstavljaju privatno mišljenje njihovih autora a ne zvaničan stav NUNS-a.

Ime i prezime

Komentar