BAZENUNS.RS

 

17. 12. 2015. Gordana Mirović rtk.co.rsKomentari (0)

Bivši gradonačelnik protiv novinara Politike - Radio Televizija Kragujevac - Javni servis Šumadije

Pripremno ročište po tužbi bivšeg gradonačelnika Kragujevca Veroljuba Stevanovića protiv novinara Politike Braneta Kartalovića danas je drugi put odloženo, kako bi se, prema odluci sudije, obezbedilo dostavljanje dokaza koje su predložili, i tuženi, i tužilac.

Stevanović je u oktobru podneo privatnu tužbu protiv dopisnika Politike iz Kragujevca zbog povrede prava ličnosti zbog stavova o bivšoj gradskoj vlasti iznetim u emisiji Televizije Kragujevac "Verujem li opoziciji".

 

Kartalović od koga tužilac traži naknadu nematerijalne štete od 300 hiljada dinara ocenjuje tužbu Stevanovića kao politički pritisak na novinare i slobodne medije.

 

Punomoćnik tužioca Veroljuba Stevanovića, koji nije prisustvovao pripremnom ročištu, potvrdio je da ostaje pri svim navodima iz tužbe protibv novinara Kartalovića.

 

Predložio je da sud izvrši uvid u video zapis emitovan u emisiji RTK "Verujem li opoziciji" u kojoj je, kako se navodi dopisnik Politike označio bivšeg gradonačelnika kao neprikosnovenog vladara Kragujevca, čija je vlast bahata i jedna vrsta primitivne mafijaške organizacije.

 

Punomoćnik tuženog novinara, advokat Duško Pačariz predložio je sudu uvid u više od 15 dokumenata, koji kako tvrdi dokazuju Kartalovićeve ocene o bahatosti bivšeg gradskog čelnika.

 

On ukazuje na štetne odluke o rušenju objekata osnovne škole Treći kragujevački bataljom gde je izgrađen tržni centar.
Punomoćnik Stevanovića nije želeo da se obrati medijima uz kratku ocenu da je sve što treba rečeno u tužbi.

 

Tuženi novinar Kartalović je ponovio ocene da je tužba bivšeg gradonačelnika pritisak na slobodu govora i slobodno novinarstvo.

 

On tvrdi da se ceo postupak protiv njega vodi u atmosferi pritiska na sud.

 

Pripremno ročište je odloženo odlukom sudije zbog dostavljanja dokaza koje su predložile obe stranke i novo je zakazano za 24. febuar 2016. godine.

 

Tok današnjeg ročišta pored novinara nekoliko medijskih kuća pratili su i predstavnica OEBS-a u Srbiji, Nezavisnog udruženja novinara Srbije i Uduženja pisaca Kragujevca i Srbije.

 

Televiziji Kragujevac nije bilo dozvoljeno snimanje pošto kako nam je objašnjeno u sudu nismo ispoštovali kompletnu proceduru za odobrenje takvog zahteva.


Komentari (0) OSTAVI KOMENTAR


Ostavi komentar

NUNS zadržava pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni na veb sajtu.
Neće biti objavljivani komentari koji sadrže govor mržnje, pretnje, uvrede i psovke.
Očekujemo da tekstovi budu pravopisno i gramatički ispravni.
Komentari objavljeni na ovom veb sajtu predstavljaju privatno mišljenje njihovih autora a ne zvaničan stav NUNS-a.

Ime i prezime

Komentar