BAZENUNS.RS

 

03. 04. 2014. Novi magazinKomentari (0)

Dadi u čast, društvu na savest

Dan uoči 20. godišnjice ubistva novinarke Duge Radislave Dade Vujasinović, 7. aprila u beogradskom Bitef Teatru biće izvedena predstava „O savesti“ (Esej u pokretu o Dadi Vujasinović) Sanje Krsmanović Tasić, Dadine drugarice iz detinjstva.

Predstava je deo projekta „O slobodi i savesti“ osmišljenog, kako kaže autorka, da se od zaborava otrgnu lik i delo Dade Vujasinović i iz pozicije žrtve jednog sistema uzdigne na mesto simbola slobode govora i uzora mladima.

Moto za projekat je u rečima Dade Vujasinović napisanim 14. aprila 93. u časopisu Tiker: „Prestala sam da idem na ratište onda kada su na front nahrupili oni koji su rat shvatili i prikazivali kao dobar provod i avanturu, znajući da imaju gde da se vrate kada im ratovanje dosadi. Zahvaljujući takvima, narod koji strada, kuće koje pale i gradovi koje zatiru postali su nebitni. Rat je postao estrada za one koji su umeli vešto da promovišu i unovče svoj licemerni, lažni patriotizam. Prošlo je neko vreme, dovoljno da počnu da se uobličavaju konture novih ofanziva… Jedina sreća u nesreći moje, žrtvovane generacije, jeste u tome što nas kao svedoke ovog puta neće moći da lažu.

Nećemo im dozvoliti da ponovo falsifikuju. Moje tekstove sada cenzurišu zbog toga što ne mogu da se složim s tim da je patriotizam prećutkivanje greške i zablude i da je rodoljublje po novinama veštački podgrevati imidž idealnih likova vođa iza kojih se, u stvarnosti, često kriju nesposobne i štetne face. Da je u nacionalnom interesu redigovati i prepravljati nepismene izjave tih neobrazovanih i banalnih tipova, kojima je neko dekretom odredio da budu merne jedinice patriotizma“.

Projekat realizuju Centar za dramu u edukaciji i umetnosti CEDEUM u saradnji sa Bitef Teatrom, a predstava je nastala u koprodukciji Bitef Teatra i Udruženja dramskih umetnika Srbije, uz podršku Ministarstva kulture i informisanja, Beograda i OEBS-a.

Dada Vujasinović, rođena 10. februara 1964. godine u Čapljini, ubijena je 8. aprila 1994. u svom stanu u Novom Beogradu. Ubice i nalogodavci još nisu otkriveni.


Komentari (0) OSTAVI KOMENTAR


Ostavi komentar

NUNS zadržava pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni na veb sajtu.
Neće biti objavljivani komentari koji sadrže govor mržnje, pretnje, uvrede i psovke.
Očekujemo da tekstovi budu pravopisno i gramatički ispravni.
Komentari objavljeni na ovom veb sajtu predstavljaju privatno mišljenje njihovih autora a ne zvaničan stav NUNS-a.

Ime i prezime

Komentar