BAZENUNS.RS

 

27. 10. 2015. bih novinari.baKomentari (0)

IFJ pokreće globalnu kampanju za okončanje nekažnjavanja zločina protiv novinara

Međunarodna federacija novinara (IFJ) je pokrenula godišnju kampanju kojom poziva svjetske vlade i autoritete na odgovornost za nekažnjavanje zločina usmjerenih protiv novinara

Za početak kampanje određen je 2. novembar, UN-ov Dan protiv nekažnjivosti kriminala usmjerenog na novinare. Kampanja će trajati do 23. novembra 2015.

 

Datum početka kampanje značajan je kao godišnjica ubistava novinara Međunarodnog francuskog radija (RFI), Ghislaine Dupont i Claude Verlon (ubijenih u Kidal Mali 2013. godine), a 23. novembra 2009. godine dogodio se masakr na Filipinima kada je najmanje 32 novinara izgubilo živote u jednom od najsmrtonosnijih napada na medije.

 

U pismu upućenom svojim partnerima i podružnicama, IFJ je 20. oktobra 2015. godine pozvao na masovnu podršku i osudu zločina koji su usmjereni na novinare i koji ostaju nekažnjeni diljem svijeta. Ubistvo je najteži oblik ovakvih zločina, ali "potrebno je osuditi sve napade na novinare koji ostaju nekažnjeni”, navodi se u pismu organizacije.

 

Kampanjom se stavlja poseban naglasak na problem nekažnjavanja ovakvih zločina u Meksiku, Filipinima, Ukrajini i Jemenu.

 

Povodom UN-ovog dana protiv nekažnjavanja IFJ će organizovati više aktivnosti.

Pratite kampanju putem Twittera i Facebook-a.

Više o kampanji


Komentari (0) OSTAVI KOMENTAR


Ostavi komentar

NUNS zadržava pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni na veb sajtu.
Neće biti objavljivani komentari koji sadrže govor mržnje, pretnje, uvrede i psovke.
Očekujemo da tekstovi budu pravopisno i gramatički ispravni.
Komentari objavljeni na ovom veb sajtu predstavljaju privatno mišljenje njihovih autora a ne zvaničan stav NUNS-a.

Ime i prezime

Komentar